PRED SUDOM U PARIZU

RS dobila arbitražni spor vrijedan skoro 50 miliona KM

Od početka se vidjelo šta je bila namjera tih ljudi, a to je da samo izvuku pare iz Republike Srpske, nije im ta namjera uspjela, rekao Dujaković

A. J.

Akcionari „Krajina osiguranja“ izgubili tužbu

Foto: Ilustracija


Republika Srpska dobila je spor vrijedan više od 30 miliona dolara protiv akcionara „Krajina osiguranja“ Navina Agarvala (Naveen Aggarwal) pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Parizu, potvrđeno je za piše portal "Capital".

Agarval je, zajedno s Guptom Niteom (Neete), također akcionarom „Krajina osiguranja“, i njihovom kompanijom "Usha Industries" iz Nju Delhija, tužio BiH, odnosno Republiku Srpsku i „Krajina osiguranje“ pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Parizu.Tvrdili su da su prevareni prilikom kupovine akcija tog društva i tražili su odštetu od 40 miliona dolara da bi zahtjev zatim smanjili na nešto više od 30 miliona dolara ili oko 48,5 miliona KM.Republiku Sprsku su u ovom sporu zastupali advokati Stevan Dimitrijević, Vladimir Đerić i Senka Mihalj, a Pravobranilaštvo BiH je vršilo nadzor.

- Spor je dobijen i obično svaka strana snosi svoje troškove, ali mi smo dobili čak i troškove da naplatimo što je dodatna potvrda ispravnosti postupanja Republike Srpske. To se vrlo rijetko dešava. Mogućnosti za žalbe nema - rekli su izvori upućeni u ovaj spor.Direktor Agencije za osiguranje RS Slaven Dujaković rekao je da još nema potvrdu o ishodu spora, ali ako je dobije, da će to biti značajno.- Od početka se vidjelo šta je bila namjera tih ljudi, a to je da samo izvuku pare iz Republike Srpske, nije im ta namjera uspjela, čekali smo dugo i pravda je došla. To je značajan uspjeh - kazao je Dujaković.Istovremeno, u RS se vodi i krivični postupak protiv Agarvala, koji se sumnjiči za zloupotrebu položaja u “Krajina osiguranju”.

Agarcal i Nite su 18. septembra 2017. godine podnijeli zahtjev za arbitražu protiv BiH po pravilima UNCITRAL-a, a u skladu sa Sporazumom između BiH i Indije o unapređenju i zaštiti investicija.Oni su tvrdili da su netačne informacije koje su o „Krajina osiguranju“ bile navedene u prospektu prilikom emisije akcija koje su oni kupili. Istaknuli su da su tek nakon kupovine saznali da je cijena akcija bila “napuhana” i da nije odgovarala stvarnom stanju.Agarval i Nite su krajem 2015. godine, za 6,9 miliona KM kupili većinski paket akcija „Krajina osiguranja“, a odmah po preuzimanju donijeli su niz spornih odluka zbog kojih su bili pod konstantnim nadzorom Agencije za osiguranje RS, a kasnije i Ministarstva unutrašnjih poslova RS. Njima je zabranjeno i pravo glasa u Skupštini akcionara, a upravljanje ovim društvom ponovo je preuzela Investiciono-razvojna banka RS kao najveći pojedinačni akcionar.Portal "Capital" pisao je o Agarvalu i prije nego što je došao u Banju Luku, da je on vrlo diskutabilan investitor, a nizom tekstova koji su uslijedili, kao i intervjuom s njim, to su i dokazali, zbog čega je "Capital" često bio predmet neuspješnih pokušaja demantovanja od strane vlasti, ali i Agarwala.

NA VRH

Podijeli članak na