SREBRENICA

Muhamed Omerović spriječio krađu svog identiteta: Prijavljen sam u Srbiji, Bektić je kopirao moju ličnu kartu

Pokušali su zloupotrijebiti moje ime za negatora genocida

N. Ajnadžić
  • Omerović: Od 1995. godine živi u Njemačkoj

    Omerović: Od 1995. godine živi u Njemačkoj

    Foto: Arhiv


Muhamed Omerović, s adresom u Njemačkoj, zamalo je bio jedna od žrtava izborne prevare u Srebrenici. Naime, on je bio prijavljen da glasa iz Srbije, iz Bajine Bašte.

Da je to uspjelo, njegov glas bi, kao i još mnogo drugih, otišao Mladenu Grujičiću, aktualnom načelniku općine Srebrenica, ali i negatoru genocida.

Veliki šok

Za “Dnevni avaz” je ispričao kako je saznao za prevaru i pokušaj krađe svog identiteta. 

- Rođak je pronašao da sam prijavljen u Bajinoj Bašti. Mene je šokiralo to saznanje. Od 1995. živim ovdje, u Njemačkoj. To je za mene bio veliki šok. Šta ću ja u Srbiji, u Bajinoj Bašti? Odmah sam nazvao Aliju Tabakovića (kandidat za načelnika općine Srebrenica, op. a.). Pitao sam ga je li to normalno. On mi je rekao kako i šta da uradim. Poslao sam izjavu i, hvala Bogu, glasao sam. Ali nije normalno ovo šta se dešava - govori nam Omerović.

Kaže kako mu niko nije ništa više rekao.

- Ne znam kako su došli do mojih podataka. Ja sam zvao i probavao doći do tih informacija, ali niko mi ništa nije rekao. Uglavnom, poslali su mi papire da sam glasao regularno, iz Njemačke - kaže nam Omerović.

Nemam riječi

Dodaje da se ranije susreo s Begom Bektićem, predsjednikom SDP-a u Srebrenici, koji je, zajedno s još dvije osobe, prekjučer uhapšen zbog sumnje na izvršavanje krivičnog djela izborne prevare i krađe identiteta.

- Vidio sam da su uhapsili Begu Bektića, a ja sam u januaru ove godine posjetio upravo njega. Radio je u Srebrenici u Općini. S njim sam pričao oko našeg imanja i kopirao mi je ličnu kartu. Vidite šta rade. Nemam riječi. Ja sam i advokata ovdje, u Njemačkoj, kontaktirao. Rekao mi je da je to nešto veliko, da neko uradi, da identitet uzmu... Ovdje niko to ne može da shvati. To je luda kuća - ispričao nam je Omerović.

Šta ja imam sa Srbijom

Muhamed Omerović nam je rekao kako ima papire zastalno u Njemačkoj.

- Nemam ja sa Srbijom ništa, šta ću imati, oni su nas i poklali. Kada sam tada, u januaru, bio u Srebrenici kod majke, vidio sam pred Memorijalnim centrom šta rade, to muzika... Šokiralo me i to. I majci sam rekao da ću glasati svake godine i da ću se angažirati što se tiče Srebrenice - zaključio je Omerović.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na