SASTANCI

Čović razgovarao s hrvatskim ministrom, najavio pobjedu u Mostaru

Ministar gospodarstva i održivog razvoja u Vladi RH sastao se s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH

Nakon sastanka u HDZ-u BiH. Ž.Miličević

Piše: M.Sm.

4.12.2020

- Republika Hrvatska snažno podupire ekonomski razvoj BiH i njen put ka evopskim integracijama i u tom kontekstu i rast međunarodne razmjene.Vanjskotrgovinska razmjena naših dviju zemalja je u našem apsolutnom interesu.

To je danas u Mostaru poručio Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja u Vladi Republike Hrvatske, nakon sastanka s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ćorić je rekao da je BiH vrlo važan ekonomski, odnosno vanjsktrgovinski partner Hrvatske te da jako veliki broj preduzeća iz Hrvatske posluje u BiH i obrnuto.

Naglasio je da ta privredna saradnja u narednom razdoblju treba biti puno veća.

 -Covid kriza je ostavila snažan trag kako na gospodarstvo Republike Hrvatske, tako i BiH i, naravno, 2021. kao godina oporavka sama po sebi treba donijeti jedan novi entuzijazam. Taj entuzijazam u gospodarskom smislu pretpostavlja i političku stabilnost i, upravo zbog toga mi je drago da će i Mostar nakon izbora ući u jednu novu fazu-kazao je Ćorić.

Bolja ekonomska saradnja, naveo je on, sama po sebi podrazumijeva stvaranje preduvjeta za to i s jedne i s druge strane, a osim političke stabilnosti, kako je istaknuo, neophodno je povoljno investicijsko okruženje.

- Ono čemu svjedočimo u posljednje vrijeme jeste iskorak u tom smjeru kroz ulaganje hrvatskih firmi na području BiH usljed povoljnih uvjeta.

Što se tiče vanjsktorgovinske razmjene između Republike Hrvatske i BiH, ona je 2019. došla na razinu od dvije milijarde i 200 miliona eura,a ove godine će usljed pada gospodarskih aktivnosti biti manja. No, tu postoji potencijala, prije svega, zbog toga što su proizvodi iz BiH poznati u Republici Hrvatskoj, kao što su i proizvodi iz Hrvatske poznati tržištu BiH. Uvjeren sam u to da taj potencijal među dobrim susjedima u kontekstu vanjskotrgovinske razmjene može biti veći –rekao je Ćorić.


Čović i Ćorić u HDZ-u BiH. Ž.Miličević

Čović je kazao da je ministra Čorića kratko upoznao o završenim lokalnim izborima u BiH i zadovoljstvu HDZ-a BiH u vezi izbornog rezultata te da je, zapravo, na sastanku koejm su prisustvovali i predsjednik GO HDZ-a, Mostara, Slaven Zeljko i nosialc gradske liste, Mario Kordić posebna pažnja posvećena Mostaru.

On je rekao da su Ćoriću prezentirali ambicije i palnove i prepoznatu potrebu da se nakon 12 godina i unutar HDZ-a napravi ogroman zaokret mladošću, energijom i znajem i „ da od Mostara napravimo jedno pravo središte, uz to i ekonomsko. Došli smo do spozaje da ono što HDZ radi u BiH u posljednje vrijeme i ovo što pripremamo do 20.prosinca, daje nam za pravo da ćemo moći na na kraju tog dana kazati da smo uvjerljivi pobjednici izbora u Mostaru –rekao je Čović.

Upitan za odluke Vijeća za implementaciju mira (PIC), Čović je kazao da su one na tragu kontinuiteta njihovog rada.

-Naše je da radimo, da sve inicijative radimo u interesu tri naroda isvih žitelja BiH i da shvatimo da mi sami moramo donijeti ,da to za nas niko neće učiniti, pogotovo odluke kakvim se mi veselimo. Počesto imamo različite koncepcije, različite poglede na budućnost ,tako da što prije naša izvršna i zakonodavna vlast profunkcionira, i da što prije naše prijatelje iz okruženja koje imamo, poput Republike Hrvatske stavimo u funkciju da nam pomažu i na tom evropskom putu prije ćemo uspjeti- rekao je Čović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.