71. GODIŠNJICA UNSA-E

Škrijelj za "Avaz": Promocija diplomanata i magistranata UNSA-e bit će online

U mnogo skromnijoj i izmijenjenoj, virtuelnoj varijanti imat ćemo promocije po fakultetima, rekao Škrijelj

Škrijelj: Promocija 19. decembra. Arhiv

Piše: A. Jamaković

4.12.2020

Univerzitet u Sarajevu ovih dana proslavlja 71 godinu postojanja. Zbog specifične situacije s pandemijom koronavirusa, neće biti svečane promocije diplomanata i magistranata u formi u kakvoj je to bilo proteklih godina.

To je za „Avaz“ potvrdio rektor UNSA-e Rifat Škrijelj kazavši da će promocija diplomanata i magistranata biti organizirana online 19. decembra dok će dva dana ranije biti upriličena promocija doktoranata.

- U mnogo skromnijoj i izmijenjenoj, virtuelnoj varijanti imat ćemo promocije po fakultetima. Fakulteti će vršiti distribuciju diploma, a sam svečani čin promocije će obaviti rektor i dekani organizacionih jedinica, fakulteta i akademija. Čestitam uposlenicima fakulteta i studentima 71. godišnjicu UNSA-e, u ime Rektorata i u svoje lično ime – kazao je za Škrijelj.

Dodaje kako u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji nije bilo moguće organizirati veliki skup, a s obzirom na to da je ove godine između 4.500 i 5.000 diplomanata i magistranata.

Skupština Narodne Republike Bosne i Hercegovine je 1949. godine donijela Zakon o Univerzitetu kojim se osniva Univerzitet u Sarajevu, tako da je izborom prvog rektora, dr. Vase Butozana 2. decembra 1949. godine, Univerzitet u Sarajevu zvanično počeo sa radom.

Filozofski fakultet (sa prirodno-matematičkim odsjekom) i Veterinarski fakultet postaju njegovim novim članicama 1950. godine. U narednim decenijama uslijedio je period dinamičkog rasta.


Do 1975. godine Univerzitet u Sarajevu je bio jedini univerzitet u Bosni i Hercegovini, osnovni pokretač razvoja visokog obrazovanja i nauke u našoj zemlji, značajno doprinoseći utemeljenju Univerziteta u Banjoj Luci 1975., Univerziteta u Tuzli 1976. i Univerziteta u Mostaru 1977. godine.

- U trenutku osnivanju UNSA-e u Bosni i Hercegovini je nedostajalo visokoobrazovanih kadrova, a općenito gledano, čak 80 posto stanovništva bilo je nepismeno. Od svog osnutka do danas Univerzitet u Sarajevu je sa svoja 22 fakulteta, tri akademije, pet instituta i jednom pridruženom članicom bosanskohercegovačkom društvu podario preko 175 hiljada diplomanata, preko 16.000 magistranata i 3.712 doktora nauka iz 43 naučne oblasti – naveli su s UNSA-e.


UNSA je na svojoj internet stranici objavila video o radu ove institucije nastao prošle godine.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.