OD STARE SLAVE SE NE ŽIVI

Nije kasno da Bjelašnica i Igman budu vodeći zimski centri

Na Jahorini prošle sedmice zvanično otvorena sezona skijanja

Piše: A. Nalo

4.12.2020

Sablasna sliku na Bjelašnici i Igmanu. Screenshot

Na olimpijskoj planini Jahorini prošle sedmice zvanično je otvorena zimska sezona skijanja. Kao i prethodnih godina, svoje stalne, ali i nove goste, dočekat će spremni s puno novih sadržaja i kapaciteta. Na sve načine trudit će se da ova bh. ljepotica ponovo bude prva u regionu kada je u pitanju zimski turizam.

Odlične staze

Prema svemu sudeći, a što se može vidjeti i posjetom skijališta, menadžeri ne sjede skrštenih ruku. Naprotiv, rade punom parom i na sve načine pokušavaju zaraditi marku više i pritom zadovoljiti potrebe svojih posjetilaca. Dobro im za rukom polazi i to da od malih količina snijega, uz pomoć topova za osnježavanje i niske temperature, naprave odlične staze.


Umjesto da se ugledaju na svoje kolege, jer sve te potencijale imamo i mi, očigledno nijedna uprava ZOI-ja '84 do sada nije imala volje i znanja da pokrene tu mašineriju i od Bjelašnice i Igmana, po kojima smo prepoznatljivi u svijetu, napravi savremene zimske centre i da budu lideri u regonu. Od stare slave se ne živi. Trenutno sad sve izgleda jadno i sablasno.


Prvo što trebaju uraditi je napraviti sadržaje koji će privući poznate ličnosti da s porodicama odmore provedu u okolici Sarajeva, gdje je najčistiji zrak i gdje su ljudi tople krvi. Ipak, da se razumijemo, ne izdvaja se baš malo novca na konto uređenja ovih planina. Pitanje je samo gdje ti novci odu i u koju svrhu se utroše. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je nabavljeno i desetine topova koji stoje u skladištima i ne služe svrsi.


Na Jahorini prošle sedmice otvorena zimska sezona skijanja. E. Idrizović

Sablasna slika

No, bez obzira na trenutnu situaciju i sablasnu sliku na našim planinama, nije kasno da se pokrenemo i napravimo pravu zimsku čaroliju, jer za to imamo potencijala. Trenutno, osim vožnje žičarama, nemamo ništa drugo atraktivno u ponudi. Kada to uradimo, zahvalni će nam biti i ugostitelji koji jedva preživljavaju i sastavljaju kraj s krajem, a da ne pričamo o sreći građana da ne moraju ići na druge planine pored skijališta u svojoj blizini.

Dobra posjećenost

U danima vikenda, a nešto manje tokom sedmice, naše planine su itekako posjećene. Zato ne treba zanemariti tu činjenicu, znači da zainteresiranih ima, samo ih sadržajem treba što više zadržati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.