REAKCIJE

Advokati optuženih Novalića i Hodžića za „Avaz“: Kapo: Pitanje je hoće li optužnica biti potvrđena

Odbrana smatra da nema govora o pranju novca. Pa, Vlada FBiH je dala novac, zna se tačno porijeklo, kaže Kapo

Delalić: Jasan zakon; Kapo: Novalić nije kriv. Arhiv

Piše: M. Aščić

5.12.2020

Mirna Delalić, advokatica optuženog Fikreta Hodžića, vlasnika “Srebrene maline”, komentirajući optužnicu u aferi “Respiratori”, rekla je za “Avaz” da je odbrana iz medija saznala da je ona podignuta te da je još nisu vidjeli.

Nema osnova

Ističe da je teško da može sada dati drugi komentar, osim da će odbrana Hodžića iskoristiti sva pravna sredstva koja su im na raspolaganju. 

- Zakon o krivičnom postupku jasno propisuje proceduru da se optužnica dostavlja Sudu, koji odlučuje o tome da li će je potvrditi ili ne. Tek po potvrđivanju ona se dostavlja odbrani, s mogućnošću podnošenja prigovora. Iskoristit ćemo sve da dokažemo neosnovanost optužbi koje se našem klijentu stavljaju na teret - kaže Delalić.

Jedan od advokata Novalića Muhidin Kapo, koji je zajedno s glavnom advokaticom Vasvijom Vidović angažiran u odbrani premijera, kazao nam je da je sada pitanje hoće li optužnica biti potvrđena.

Tačno porijeklo

- Ako optužnicu dobije sudija koji će dobro da se udubi u dokaze, postavit će se onda pitanje ima li osnova da se potvrdi optužnica u odnosu na Fadila Novalića. Za druge ne znam. Govorim samo za Novalića. Odbrana smatra da tu nema nikakvog govora o pranju novca. Pa, Vlada Federacije je dala novac, zna se tačno porijeklo - ističe advokat Kapo. 

Nema odgovornosti

Kapo tvrdi da novac nije nastao iz krivičnog djela, kako se pokušava predstaviti. 

- Zato smo uvjereni da tu nema odgovornosti Novalića. Sad, pitanje je šta će od svega biti. Teret dokazivanja je na Tužilaštvu. Sačekat ćemo da vidimo hoće li optužnica biti potvrđena ili ne - kaže Kapo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.