AKTUELNO

CIK utvrdio rezultate Lokalnih izbora u BiH, ali ne za Srebrenicu i Doboj

Politički subjekti mogu podnositi zahtijeve za ponovno brojanje glasova. Te zahtjeve primat ćemo 6.,7. i 8. decembra

Sjednica centralne izborne komisije BIH. Arhiv

Piše: E. Halimić

5.12.2020

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas održala je hitnu sjednicu sa na kojoj je utvrdila konačne rezultate lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

- Nakon završenih aktivnosti centra za brojanje prijedlog je da se donese odluka o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine i to za 64 općinska vijeća u FBiH, 55 skupština općina u RS, 119 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u FBIH, 6 skupština gradova u RS, 21 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko Distrikta u BiH - pojašnjeno je. 

Istaknuto je da za načelnika općine Srebrenica i skupštinu općine, te gradonačelnika grada Doboja i skupštinu grada Doboja rezultati će biti utvrđeni naknadnom odlukom po sticanju uvjeta za utvrđivanje izbora. 

Predsjednik CIK-a BIH Željko Bakalar kazao je da će rezultati biti dostupni na web stranici CIK-a. 

- Politički subjekti mogu podnositi zahtijeve za ponovno brojanje glasova. Te zahtjeve primat ćemo 6.,7. i 8. decembra. Dakle od sutra tri dana je rok za podnošenje zahtjeva. Oni će se dostavljati putem faks aparata CIK-a, elektronskom poštom ili osobno u sjedišti CIK-a u Sarajevu - istakao je Bakalar.      



Sjednica CIK-a BIH. Arhiv

Dodao je da CIK BIH naređuje ponovno brojanje ukoliko se utvrdi da je učinjena povreda Izbornog zakona BiH.

- Naredbe će biti objavljivane na web stranici CIK-a BiH - pojasnio je Bakalar.

Prema njegovim riječima, CIK BiH je dobio i preliminarni izvještaj u kojima su aktivnosti brojanja glasova putem pošte, otsustva, nepotvrđenih glasačkih listića, mobilnih timova, posebnih COVID mobilnih timova i glasova koji su stigli putem DKP-ova.

- Što se tiče DKP-ova moram da iskažem željenje što pošta iz Minhena do dana potvrđivanja rezultata nije stigla u glavni centar za brojanje, sve ostale pošiljke su brojanje. ALi mi danas moramo da utvrdimo rezultate. Što se tiče mobilnih timova, mi ovdje imamo cifru koja uključuje i redovne mobilne timove i one COVID. Podaci se odnose na sve soim Srebrenice i Doboja, brojano je ukupno 21.596 listića. Nepotvrđenih je bilo 5.034, otsustva 1.684 i pošte 51.232 listića. Želim da napomenem da je naš glavni centar za brojanje radio i dodatne aktivnosti u procesu anuliranja zlouporaba koje smo imali u procesu registracije - istakao jhe Bakalar.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine pokrenula je postupak utvrđivanja odgovornosti izbornih administracija u Srebrenici i Doboju. Zaključke je podržalo šest članova CIK-a, dok je jedan bio protiv.

Dakle, CIK je na današnjoj sjednici utvrdio konačne rezultate Lokanih izbora, ali ne i za Doboj i Srebrenicu, gdje se pokazalo da je bilo određenih malverzacija u izbornom procesu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.