GORNJI VAKUF / USKOPLJE

HNS: SDA krenula sa slavljem dva dana prije službene potvrde izbora

Kako OO SDA ima informacije jedne institucije koja u tome trenutku proces prebrojavanja još uvijek obavlja

Iz HNS-a naglašavaju kako se slična stvar događa i u Travniku. Ilustracija

A. J. / Fena

6.12.2020

Hrvatski narodni sabor (HNS) saopćio je kako se najbrutalnija izborna manipulacija s naznakama teškog kaznenog djela trenutno događa u Gornjem Vakufu/Uskoplju gdje se u trenutku ogromnog smanjivanja razlike između bošnjačkog i hrvatskog kandidata za načelničko mjesto naprasito prestalo brojati pridošle glasove poštom, a za takvo što iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH nisu dali nikakvo zakonski utemeljeno objašnjenje.


Ističu kako je službeno okončanje izbornog procesa, vezano za nedavno održane lokalne izbore u BiH u praksi, pokazalo sve ono na što već mjesecima upozoravaju.


- Stranka demokratske akcije (SDA) u navedenoj općini krenula je sa slavljem dva dana prije službene potvrde od strane SIP-a BiH, kada je razlika s prvotnih 846 glasova došla na svega 130. Postavljamo pitanje kako OO SDA ima informacije jedne institucije koja u tome trenutku proces prebrojavanja još uvijek obavlja - saopćio je danas Ured za informiranje HNS-a.


Pored ove općine, dodaju, na djelu je čitav niz manipulacija i u drugim općinama poput Srebrenika, Kalesije, Teslića i niza drugih općina koje imaju pritužbe na ovakav način rada ove institucije.


- Izborni procesi su demokratski mehanizam da biramo svoje predstavnike. Ako će nadležna institucija za provođenje i nadgledanje izbornog procesa nasilno mijenjati naš izbor, onda de facto i de iure nismo ništa drugo nego društvo diktature i tiranije gdje će određene politike svojim utjecajem postavljati onoga tko im politički i/ili nacionalno odgovara - kazali su iz Hrvatskog narodnog sabora.


Naglašavaju kako se slična stvar događa i u Travniku, gdje se, po njihovim riječima, vrši politički pritisak kada u trenutku tragedije i smrtnog slučaja kandidata za načelnika, pojedinci šalju poruke kojima je, kako kažu, cjelokupna javnost mogla posvjedočiti.


- Pozivamo sve političke stranke i opcije, bez obzira na nacionalni predznak ili političku pripadnost, da snažno djelujemo u borbi protiv svih neregularnosti ovog nelegalnog i nezakonskog tijela koje ruši demokratski poredak i izbornu volju stanovnika ove zemlje. Također pozivamo nadležne pravosudne institucije da se uključe u ovaj krajnje netransparentan, nedemokratski i nezakonski izborni proces i pokažu pravnu državu na djelu - navodi se u saopćenju.


Uz institucije Bosne i Hercegovine, HNS BiH poziva i očekuje snažno djelovanje institucija EU i njihovog predstavništva u ovoj zemlji, ambasada SAD, kao i međunarodnih institucija poput OHR-a, OSCE-a.


- Hrvatski narodni sabor jasno i nedvosmisleno poručuje kako ćemo iskoristiti svaki pravni mehanizam i lijek u borbi protiv rušenja demokratske izborne volje u BiH. Ovi lokalni izbori nisu ništa drugo nego probni balon ovakvog nelegalnog SIP-a BiH za procese Općih izbora 2022. godine kada, već sada, bošnjačka politika najavljuje rušenje konstitutivnosti hrvatskog naroda na svim razinama i izbacivanje legitimnih predstavnika našeg naroda - stoji u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.