REAKCIJE

Ahmetović pisao Nikšiću: Smišljena je laž da sam iz SDA isključen zbog nekakvih malverzacija

Jedini razlog zbog kojeg ovo pišem je Srebrenica i moja porodica te na desetine mojih prijatelja koji su mi se javili

Sadik Ahmetović. Avaz

Fu. M.

6.12.2020

Šef Izbornog štaba Incijative "Moja adresa: Srebrenica" Sadik Ahmetović uputio je otvoreno pismo Nerminu Nikšiću, kako je naveo, zbog klevete i teških laži koje je izrekao u dnevniku "Face TV-a".

- Poštovani predsjedniče SDP-a BiH žao mi je trošiti vrijeme ne tebe, tvoju politiku i na našeg "dritana". Jedini razlog zbog kojeg ovo pišem je Srebrenica i moja porodica te na desetine mojih prijatelja koji su mi se javili nakon tvog gostovanja na "Face TV". Pišem ovo i zbog moje rodbine i prijatelja koji su ubijeni u genocidu 1995. godine - navodi Ahmetović.

Naime, kako ističe on, sinoć ste naš "dritane" (predsjedniče SDP-a BiH) izrekli tešku potvoru na mene i moju porodicu.

- Laž koju ste izrekli naš "dritane", prije deset godina odbacilo je Tužilaštvo BiH sa zaključkom da nema elemenata ni za pokretanje istrage, uz monitoring cjelokupne međunarodne zajednice u BiH. Smišljena je laž da sam iz SDA isključen zbog nekakvih malverzacija, a cijelokupna javnost zna razloge mog isključenja iz SDA, koje nema nikakve veze sa onim što ste rekli. SDA je ozbiljna stranka i potražite iz arhive da vam dostave razloge mog isključenja, jer će vam trebati u toku sudskog procesa u kojem ćete morati dokazivati vaše tvrdnje i laži - navodi Ahmetović.

Ne znam da li znate, nastavio je on, ali evo da vas podsjetim da ste prvi i jedini predsjednik probosanske stranke koji vjeruje MUP-u RS-a, koji je meni montirao ovaj proces, a ne vjerujete Sudu i Tužilaštvu BiH.

- Razlozi montaže su moja diskreditacija kao tadašnjeg ministra i pokušaj da se sklonim iz političkog života. Razloga ima puno, a jedan od njih da se sklonim iz politike u Srebrenici, jer nisam nikad dozvolio da Srebrenicu prepustimo onima koji genocid negiraju. Gospodine Nikšiću, podsjećanja radi, to je isti onaj MUP koji je presuđen u Haškim tribunalu za genocid u Srebrenici, strijeljanja, ubijanja, deportacije među kojima je na stotine moje uže familije i prijatelja, a i moj otac. Znam sigurno da je među onima koji su montirali ovaj slučaj bilo i pojedinaca koji su učestvovali u zločinu genocida - kaže Ahmetović.

Lažete gospodine Nikšiću, dodaje Ahmetović, da se stidite zbog uloge Bege Bektića, predsjednika SDP-a Srebrenica, nije to kajanje nego pokušaj da spasite svoju poziciju u SDP, ali da budem potpuno iskren da me taj dio uopšte ne zanima, koliko i do kada ćete voditi SDP BiH.

- Teško mi je objasniti nekome ko Srebrenicu ne razumije i ne osjeća, zašto sam se uključio u inicijativu Moja adresa: Srebrenica. Bilo bi to uzaludno trošenje vremena. Gospodine Nikšiću, "dritane" naš, nema ovo nikakve veze sa SDA niti sa bilo kojom drugom strankom, jer onaj ko razumije Srebrenicu ona mu je iznad ličnih i stranačkog interesa, naša jedina stranka je naša Bosna i Hercegovina i naša Srebrenica, što vi očito ne razumijete - naveo je Ahmetović.

Istine radi, gospodine Nikšiću, dodaje Ahmetović, kao i sve druge stranke smo pozvali i SDP, u našu zajedničku političku i moralnu obavezu da pomognemo Srebrenici i pobijedimo one koji genocid negiraju, za što postoje i pismeni tragovi i dokazi kako u Inicijativi tako i u mom telefonu.

- Znamo da nisi imao većinu u Predsjedništvu SDP-a, a kada je na prijedlog Denisa Bećirovića delegirana tačka dnevnog reda da SDP dadne podršku Aliji Tabakoviću, izbjegao si glasanje i tako ostavio prostor da Bego Bektić sam odabere stranu, a on je odabrao, uz vašu asistenciju, one koje genocid negiraju. Nakon privođenja vaših članova u Srebrenici, nikada nisam moralisao, jer mislim da Srebrenica i ovo što radimo ne treba biti dnevna politika, ali se slažem da je ipak moral u pitanju, i očito je da ste u Srebrenici pali na tom ispitu - navodi Ahmetović.

Pokušavate gospodine Nikšiću, da se sakrijete iza "četvorke", navodi Ahmetović, govoreći da je ovo udar na "četvorku" što je potpuna glupost i laž.

- Zbog vas i zbog javnosti se zahvaljujem Dini Konakoviću, Ibrahimu Hadžibajriću i Peđi Kojoviću, kao i pojedincima iz vaše stranke, koji su javno podržali Aliju Tabakovića i Koaliciju "Moja adresa: Srebrenica" i mi to sigurno nećemo zaboraviti. Zbog javnosti se zahvaljujemo i onima koji su činili Koaliciju "Moja adresa: Srebrenica", predsjednicima SDA, SBB-a, SBiH, DF-a, PDA kao i svim institucijama i pojedincima koji su nas podržali. Moj "dritane" (Nermine Nikšiću) pomiješao si partizane i četnike, siguran sam da ti partizani neće oprostiti, kao ni moja majka, supruga, sin i kćerka koje si puno povrijedio. Ja ti opraštam - zaključio je Ahmetović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.