ZASTUPNICA PDP-A U NSRS

Jelena Trivić za "Avaz": Nisam prepreka rušenju vlasti RS

Neka bude kandidat za predsjednika RS na općim izborima onaj ko ima najviše šansi da pobijedi

Trivić: Politička scena je luda. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić

8.12.2020

Zastupnica PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić za “Avaz” je otvoreno govorila o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i RS.

Odgovorila je i na prozivke predsjednika DNS-a Nenada Nešića, koji je prije lokalnih izbora izašao iz vladajuće koalicije, da je upravo Trivić prepreka rušenju Vlade RS.

Podjela plijena

Ističe da je njen stav o Nešiću i njegovom prelasku u opoziciju dovoljno jasan.

- Oni su sada opozicija i neka se dokazuju. Mi ne možemo preko noći odrediti niti smo mi ti koji dajemo neke deklaracije ko jeste, a ko nije opozicija. Rekla sam da treba dati vrijeme da se oni dokažu kao iskrena opoziciona stranka, kao neko ko se sa SNSD-om, ako se razišao zbog nekih ideoloških, vrijednosnih, principijelnih, programskih političkih ideja, da to nije bio razlaz samo jer su se oni između sebe posvađali oko podjele plijena. Tek kada vidimo da su oni zaista opozicija, mogu biti kvalifikovan partner za dogovore i razgovore s nama. Dakle, postavlja se pitanje sutra hoćemo li mi svakog ko se malo odvoji od Dodika prigrliti i reći, samo neka ih je manje tamo - kazala je Trivić.

Naglasila je da oko Nešića postoje brojne kontroverze te da treba proći vremena da on te kontroverze i smanji i dokaže da se promijenio i on, kao i njegova stranka, koja, kako kaže Trivić, 20 godina radi isto što i SNSD. Na naše pitanje bi li ona podržala, ukoliko bi opozicija u Narodnoj skupštini RS uspjela osigurati dovoljan broj glasova, obaranje vlade Radovana Viškovića, odnosno SNSD-a, Trivić odgovara:

- Ne bavim se kombinatorikama, kombinacijama, brojevima i za mene politika nije matematika. Mi imamo viziju, ciljeve, koje želimo da ostvarimo, programe koji su dijametralno suprotni od onoga što radi vlast. Svi oni koji se okrenu od vlasti zato što smatraju da ne radi dobro, da su shvatili da griješe, da osuđuju njihove politike, naravno da treba to da učine. Ali, to je sada pitanje ''šta bi bilo kad bi bilo''. Nisam nikakva prepreka, kako me Nešić nazvao, rušenju vlasti RS.

Pa ja se, otkad sam u politici, a i prije, borim protiv te iste vlasti. Ali ta pitanja ''šta bi bilo kad bi bilo'' ostavila bih za neki drugi put, jer vidite da je luda politička scena. Naravno da je svako osipanje onih na strani vlasti dobrodošlo, što znači da se urušava njihov koncept politike. Ali onda ova druga strana, koja ostaje, mi u opoziciji, zadajemo kurs kako će se mijenjati RS. Samo s te strane treba biti jasno, da bi meni bilo, naravno, drago da se ospe ova većina oko vlade Radovana Viškovića, ali da taj pravac i generalni kurs promjena u RS moraju da nose oni koji su već duže vremena u opoziciji.

Ozbiljno pitanje

Trivić: Neću pod svaku cijenu biti kandidat za predsjednicu RS. Arhiv

O sve glasnijim špekulacijama da planira biti kandidat na općim izborima 2022. godine za predsjednicu RS, Trivić kaže: 


- To se pojavilo u narodu i prije završetka ovih izbora. I to je priča gdje god da odem. Priča se i među određenim funkcionerima, kao i unutar PDP-a, ali mislim da je to ozbiljno pitanje koje će tražiti ozbiljnu analizu, vrijeme. Neka bude kandidat onaj ko ima najviše šansi da pobijedi. Ako to budem ja, ja ću se prihvatiti toga. Ali ne pod svaku cijenu. To treba biti konsenzus svih opozicionih stranaka, kao i unutar stranke.

Gašenje stranaka

Trivić smatra da, iako bi voljela da dođe do prekompozicije u NSRS, da se sruši skupštinska većina, nije prevelik optimista da se to može desiti.

- Ima tu poslanika koji su na strani vladajućih, mislim na dva poslanika takozvane Obrenove grupe iz Doboja. A i SPS, Selakovi socijalisti, pitanje je ko će od njih ostati sa Selakom, a ko će preći na stranu Dodika. Meni liči na gašenje tih stranaka, iskreno da kažem, jer oni bez vlasti ne vjerujem da mogu postojati - kazala je Trivić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.