SARAJEVO

U Gerontološkom centru nema struje, pacijenti pozitivni i niko ne želi pomoći

Alibašić-Hadžić smatra da ovaj problem treba ići po hitnom postupku na razmatranje

Gerontološki centar Sarajevo. Arhiv

Piše: L. M.

8.12.2020

Već nekoliko dana u Gerontološkom centaru Sarajevo nema struje. Kako je za "Avaz" kazala Melisa Alibašić - Hadžić, direktorica ovog centra, kvar se desio na krovu. 

- Voda je krenula na elektroinstalacije. Mi smo zvali naše resorno ministarstvo da nam pomognu sanirati kvar. Nemamo dovoljno sredstava da bi mogli pokrenuti taj postupak. Zvali smo ih odmah u četvrtak kada se i desio problem, ali nažalost nismo dobili nikakav odgovor, osim finansijske revizije iz ministarstva da prekontrolišu naša sredstva - kazala je prekjučer Alibašić-Hadžić.

Prvi radni dan nakon vikenda još uvijek problem nije saniran, niti su u Gerontološkom centru dobili odgovor iz ministarstva.

- Nažalost, kvar nije riješen. Mi smo javna ustanova i sve mora ići preko javnih nabavki. Imamo sredstva na računu koja su sačuvana za namjenska trošenja. Tražili smo od ministarstva da nam ta sredstva preinači za sanaciju krova. Taj prijedlog ide na razmatranje u Vladu u četvrtak. Kada nam oni odobre ta sredstva mi ćemo moći raspisati tender - govori direktorica Gerontološkog centra.

Alibašić-Hadžić smatra da ovaj problem treba ići po hitnom postupku na razmatranje.

Prekjučer je u Gerontološkom centru u Sarajevu zaraženo 47 pacijenata, od kojih su 42 pacijenta u centru u izolaciji, a samo pet njih je bilo hospitalizirano. Nažalost, ni jučer situacija nije bila mnogo bolja.

- Danas smo izvršili retestiranje. Pet pacijenata je negativno, oni su se oporavili. Danas je održana sjednica Kriznog štaba na kojoj su nam obećali da će slati dnevne vizite za oboljele pacijente. Ja moram istaći da nam je Zavod za javno zdravstvo uvijek bio na raspolaganju. Mi imamo ugovor sa Domom zdravlja i Zavodom zdravstvenog osiguranja. Svi naši korisnici imaju pravo na liječenje i oni su osigurana lica - kazala je jučer za Melisa Alibašić-Hadžić.

Međutim, Dom zdravlja ne poštuje ugovor koji imamo sa njima. Mi se držimo obećanja da će se odvijati redovne dnevne vizite i nadamo se da će tako i biti - otkriva Alibašić-Hadžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.