AVIJACIJA

Primorac za "Avaz": Od proljeća možemo očekivati oporavak zračnog prometa

Jako bitan faktor na oporavak industrije imat će vakcinacija cjelokupnog stanovništva, rekao Primorac

Primorac: Koronavirus imao je znatan utjecaj na avijaciju. Arhiv

Piše: A. Čengić

8.12.2020

Međunarodni dan civilnog zrakoplovstva obilježen je jučer.

Međunarodni dan civilnog zrakoplovstva uspostavljen je 1994. godine povodom proslave 50. godišnjice Organizacije međunarodnog civilnog zrakoplovstva (ICAO). 

Godine 1996, na inicijativu ICAO-a, i uz podršku Vlade Kanade, Opća skupština Ujedinjenih naroda službeno je priznala 7. decembar kao Međunarodni dan civilnog zrakoplovstva.

Bosna i Hercegovina je preuzela kontrolu nad bh. nebom 5. decembra 2019. godine.

Direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) Davorin Primorac za “Avaz” kaže da je koronavirus imao znatan utjecaj na avijaciju kako u BiH tako i u svijetu.


BHANSA provela "paket spašavanja"

- Jako bitan faktor na oporavak industrije imat će vakcinacija cjelokupnog stanovništva. Postoje određeni scenariji koji predviđaju kako će se industrija oporaviti, ali sve je to individualno. To zavisi od vakcine, količine vakcinacije, kao i od brzih testova. Moje mišljenje je da od proljeća možemo očekivati oporavak zračnog prometa kako globalno, tako i na našim prostorima - kaže Primorac.

Tu prvenstveno misli na aerodrome, a ključna je vakcinacija.

- Kada i države budu liberalnije, što se tiče zatvaranja granica, situacija će se popraviti. Najveće gubitke imaju zrakoplovne kompanije, međunarodni aerodromi, zračne luke, pa kontola letenja - istakao je Primorac.

BHANSA je provela "paket spašavanja", a koji se sastoji od rebalasa budžeta, smanjenja rashoda, kao i ostalih troškova kapitalnih investicija.

- Druge dvije ključne varijable su da smo podigli dva kredita. Jedan je u Briselu preko Evropske banke uz pomoć Evropske komisije, a drugi je kroz javni poziv od strane komercijalnih banaka. Na taj način smo zatvorili 2020. godinu bez ijednog feninga iz državnog proračuna, odnosno od strane poreskih obveznika - zaključio je Primorac.

Najmanj letova imao je aerodrom u Mostaru

Prema posljednjim podacima Direkcije za civilno zrakoplovstvo na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu obavljeno je 595 letova, a prevezeno je 21.416 putnika.

Aerodrom u Tuzli imao je 158 letova i 17.120 putnika, dok je aerodrom u Banjoj Luci imao 102 operacija i 1.073 putnika.

Najmanj letova imao je aerodrom u Mostaru (18) i svega 11 putnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.