SJEDNICA

Predstavnički dom Parlamenta FBiH: Ko napada, a ko brani ministra Aljošu Čamparu

Zastupnica Ćudić poručila je da se problem BiH svodi na bezrezervnu podršku "svojim" kadrovima

Ministar unutrašnjih poslova FBIH Aljoša Čampara. PrintScreen

Piše: E. H.

8.12.2020

Na početku današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH konstantirano je da su prisutna 72 zastupnika. 

Nakon prozivke u online formatu uslijedila je rasprava o Izvještaju o radu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za period 1. januara do 30. juna 2020. godine, kao i Informaciju o stanju kriminaliteta - sigurnosti na području Federacije BiH za period januar-juni 2020. godine. 

Tokom rasprave zastupnik Husein Rošić (SDA) osvrnuo se na pitanja koja je postavila zastupnica Sabina Ćudić. 


Zastupnik Husein Rošić (SDA). PrintScreen

- Vidim i čujem danas nešto blaže tonove prema našem ministru Čampari. Mi se svojim ministara ne odričemo, ali zato vi ste prema njima blaži kako se oni primiču opoziciji. Izvještaj našeg ministra Čampare stao na tri stranice, to ja mogu svom kolegi zamjeriti - istakao je Rošić.

Dodao je da ga zabrinjava činjenica u vezi legislative.

- Vjerujem u vaše odokativne sposobnosti ocjenjivanja, pa i komesara. Spominjete u izvještaju i neke prijave. Uvijek ću Vas braniti jer ste moj kadar, a neću kao kolegica Ćudić - kazao je Rošić.

Zastupnica Ćudić poručila je da se problem BiH svodi na bezrezervnu podršku "svojim" kadrovima.

- To je osnovni problem BiH i vi ste to sad rekli, da imate bezrezervnu podršku kadrovima koji su vaši. Da niste poletjeli da se ne složite sa mojom diskusijom, uvidjeli bi koliko su slične - poručila je Ćudić. 

Replicirao je zastupnik Rošić.

- Ja i vi smo krenuli u jednom dobrom pravcu. Vi ste mene prošli put oštetili i drago mi je da ste to sad priznali. Vama nisam replicirao, već kolegi Muzuru koji je tad tvrdio da je FMUP odgovoran za migrantsku krizu i za sve probleme - istakao je Rošić. 

Zastuipnik Irfan Čengić (SDP) ovom prilikom kazao je da postoji uredba Vlade FBiH o tome kako se sastavljaju izvještaji o radu. 

- Ako ona ne valja onda se to treba promijueniti, može to uraditi kolega Rošić kao dio parlamentarne većine, a Sabina može podnijeti inicijativu - naglasio je Čengić.

Zastupnik Dževad Adžem (DF) istakao je da je rasprava zastupnika Rošića i zastuponice Ćudić liči na onu staru "oni kao žele da se odvoje, a mi im kao nedamo". 

- S druge strane građani se pljačkaju, ljudi su prestravljeni, stanje sigurnosti je kritično. Uvaženi ministar ima multifunkcionalno djelovanje. Više je on tv rijaliti zvijezda nego što je ministar. Ne možete upaliti TV da ministar ne iznosi prljav veš svoje dujučerašnje stranke, koja je ogrezla u kriminalu. Gdje su prijave krivične, kad ste već ministar i kad znate za to. Prestanite se baviti TV rijalitima, već svojim poslom - naglasio je Adžem. 

 

Zastupnik Asim Kamber (SDA). PrintScreen

Zastupnik Asim Kamber (SDA) skrenuo je pažnju na to da se radi o reduciranom izvještaju ministra Čampare. 

- Ja ću podržati našeg ministra. Ministar je ovdje napravio malo veće razmake da malo poveća svoj reducirani izvještaj. Kolega Adžem je upravu kad je riječ o odnosima sa medijima, ne vidim razloga da ministar u izvještaju ne istakne svoju aktivnost u medijima. Više je prisutan u javnosti od svih drugih ministara. Bojim se da se to odražava na ovaj dio koji se zovu upravno-pravni poslovi. Sedam istih zakona se ponavljaju, a koji su u pripremi. U toku je ovih sedam zakona u svim njegovim izvještajima. Ministar bi morao kazati šta znači u toku i gdje počinje taj tok i gdje završava - istakao je Kamber. 

Dodao je da je bitno istaći statistiku. 

- Moram pohvaliti sve federalne uprave policije, ispostave u Mostaru, Zenici, USK posebno. Uočava se tu pojedina statistika. Ova druga tačka ukazuje na činjenicu da se broj krivičnih djela povećava i to za 19 posto, ali se broj otkrivenih djela povećava za 40 posto. Ministar se treba suzdržati od ocjenjivanja rada komesara, a naročito komesara u USK koji je meni lično otvorio 26 procesa, većina su naravno odbačeni - naglasio je Kamber. 

Ministar Čampara odgovorio je na pitanja i kritike zastupnika. 


Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara. PrintScreen

- Red je da se odbranim od kritika i odgovorima na par pitanja. Prije svega oko same metodologije mi po zakonu imamo obavezu da dostavljamo izvještaj o radu svakih šest mjeseci. Metodologija je izvještaja zasnovano na zakonu. Nema neki obligatorni odnos u smislu izvještavanja. Imamo decentralizirani policijski sistem, za mene to nije dobro. Mi ne možemo izmišljati nadležnosti koje ima Ministarstvo. Što se mene tiče ja bi volio da ne postoje uopće ministri unutrašnjih poslova - kazao je Čampara.

Dodao je da na mnogo stvari u izvještaju Ministarstvo ne može uticati.

- Što se tiče komesara USK, ja jesam rekao da je on jedan od najboljih, ne umanjujući ulogu drugih. To sam govorio prije svega zbog migrantske krize i to je bila moja opservacija. Nisam nikog prozvao niti imam želju. To je to. Gospodimnu Adžemu ne znam šta bi rekao osim da nisam samo ministar unutrašnjih poslova, a ne znam gdje je on to vidio da ja iznosim neki prljavi veš, frapiran sam njegovo diskusijom. Jedino da on kao DF brani SDA od mene onda uredu. Nastavit ću medijski istupati, ja nisam kriv što neki drugi ministri ne smiju, ja za to nisam kriv - zaključio je Čampara

Nakon što je zaključena diskusija, zastupnici su većinom glasova odbili su prihvatiti Izvještaj o radu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za period 1.1.-30.6.2020. godine, a k znanju primljena je Informacija o stanju kriminaliteta - sigurnosti na području Federacije BiH za period januar-juni 2020. godine.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.