PARLAMENT FBIH

Oštre kritike na rad Ministarstva rada i socijalne politike FBiH

Predsjednica Kluba Naše stranke Sabina Ćudić ovom prilikom kazala je da informacija sramna

Ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača. PrintScreen

Piše: E. H.

8.12.2020

U nastavku sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zastupnici su raspravljali o Informaciji o stepenu realiziranja zaduženja Federalnog ministarstva rada i socijalne politike po Zaključcima Predstavničkog doma Paralmenta Federacije BIH od 4. decembra 2019. godine. 

Ministar Vesko Drljača kazao je da je od 18 zaključaka, njih deset se odnosi na nadležnosti Ministarstva. 

- Sačinjenej su radne verzije zakona, formirane su interresorne grupe u koje je uključen nevladin sektor. Vlada FBiH je zadužena da izvrši izmjene i dopune zakona. radna grupa odlučila se na izradu potpuno novog zakona o socijalnim ustanovama. Tehnički nije sporno da se napravi novi registar djece s posebnim potrebama, ali bit će potrebno pronaći sredstva za izradu novog registra, ali i zadužiti neku instituciju koja će ovaj posao obavljati. U budžetu su planirana 3 miliona KM kako bi se infrastrukturno uredili objekti u kojima se nalaze štićenici - pojasnio je Drljača. 

Predsjednica Kluba Naše stranke Sabina Ćudić ovom prilikom kazala je da informacija sramna. 


Predsjednica Kluba Naše stranke Sabina Ćudić. PrintScreen

- Niz ovih informacija je neistinit i opasan. Kad je riječ o registru, ministra nam daje oprečnu informaciju. Registar je neophodan. Njegova svrha je poznata. Niti jedan od zaključaka koje smo donijeli nije u potpunosti realiziran. Došlo je do određenog zapošljavanju u Zavodu u Pazariću. Niti jedan od zakona nije usvojen niti su implementirane preporuke. Naši zaključci su pretočeni u ideju da se štićenicima oduzima imovina u zamjenu za skrb koju već dobijaju. U više od godinu dana održan je samo jedan sastanak, govorimo o sistemu nebrige i ponižavanja Parlamenta FBiH. Došlo je do zataškavanja procesa u Pazariću i recikliranja kadrova - naglasila je Ćudić. 

Dodala je da konkurs za direktora Zavoda Pazarić namješten. 

- Niko u Vladi FBiH nije preuzeo odgovornost za ono što se dešavalo u Zavodu Pazarić. Poslala sam Vam sedam zaključaka koje predlažemo ne samo u svoje ime. Da se uputi urgencija Tužilaštvu KS da se dostavi informacija u vezi istrage. Da nam se dostavi izvještaj o stručnim kapacitetima u zavodima. Da četiri nadležna ministarstva dostave izvještaj o deinstitucionalizaciji zavoda. Da ministarstvo rada i socijalen politike dostavi izvještaj o konkursnim procedurama u Zavodu u Pazariću. Tražimo da se dostavi stanje u doba pandemije, te da se u hitnu parlamentarnu proceduru dostave traženi zakoni - istakla je Ćudić. 

Šefica Kluba DF-a Alma Kratina ovom prilikom kazala je da je iznenađuje izlaganje ministra Drljače. 

- Tražili smo da se hitno popravi stanje u socijalnim ustanova. Sve je bilo definirano zaključcima, neke su bile kratkoročne, a neke dugoročne mjere. Ono što danas imamo jeste nedostatak zakonskih rješenja, a koji su se trebali donijeti. Nemoguće je da se donesu nove procedure i standardi, bez novih zakona - istakla je Kratina. 

Zastupnik SDP-a Irfan Čengić također uputio je kritike na rad Ministarstva rada i socijalne politike FBiH. 

- Čuli smo samo birokratke razloge koji opravdavaju nerad ovog Ministarstva. Pozivam ministra i njegove kolege da u skladu sa zaključkom SBB-a, dakle njegove matične stranke, da podnesu ostavke - istakao je Čengić. 

Zastupnica Meliha Bijedić (Nezavisna zastupnica). PrintScreen

Zastupnica Meliha Bijedić (Nezavisna zastupnica) kazala je da je čudi neznanje resornog ministra. 

- Nikoo se neće javiti na konkurs defektologa, jer već godina se ovi kadrovi ne proizvode u Federaciji BiH. Naziv tog zanimanja je promijenjeno. Moramo nešto poduzeti kako se i sljedećeg decembra ne bi doveli u istu situaciju - istakla je Bijedić. 

Zastupnica Adisa Kokić-Hinović (SDA) kazala je da je očekivala detaljnu analizu. 


Zastupnica Adisa Kokić-Hinović (SDA). PrintScreen

- Umjesto toga dobili smo informaciju da oni nisu s tim upoznati. Pored toga nisu realizirani brojni zaključci, a ne znamo šta se desilo s transferima sredstava i u koje kapitalne projekte je investirano. Informisani smo da je bio samo jedan sastanak nakon tematkse sjednice Predstavničkog doma - naglasila je Kokić-Hinović.

Dodala je da je ovo vrlo bitna tema.

- Smatram da ne trebamo podržati ovakvu informaciju, a mimo novih zaključaka trebamo misliti i na stare naše zaključke. Moramo zadužiti resorna ministarstva da nam do sljedeće sjednice dostave sveobuhvatnu informaciju, te da ona mora sadržavati sve podatke - zaključila je Kokić-Hinović.

Zastupnica Jasmina Zubić (SDP) poručila je zastupnici Ćudić da bi iz svojih zaključaka trebala izbaciti odrednicu hitno i konkretno precizirati vremenski okvir. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.