AKCIJA SIPA-E

Ovo su imena uhapšenih zbog ratnog zločina kod Donjeg Vakufa

Oni se terete da su, sudjelovali u nezakonitom zatočenju oko 150 žrtava

SIPA ih uhapsila u Banjoj Luci. Arhiv

Piše: M. Aš.

8.12.2020

Na području Banje Luke jutros su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili sedam osoba osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, osumnjičeni se terete za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa, u proljeće i ljeto 1992. godine.

- Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA-e, na području Banje Luke, locirali su, identificirali i lišili slobode više osoba osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti - saopćeno je.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su, u svojstvu pripadnika policije i VRS, na području Donjeg Vakufa, u proljeće i ljeto 1992. godine, počinili kazneno djelo zločin protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona BiH.

Oni se terete da su, sudjelovali u nezakonitom zatočenju oko 150 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nečovječna postupanja, nanošenja tjelesnih i duševnih ozlijeda, što je rezultiralo smrću više osoba, te trajnim i teškim tjelesnim i duševnim ozlijedama kod većeg broja zatočenih osoba. 

Kako nam je potvrđeno iz izvora bliskih istrazi, uhapšeni su Jovan Šatara, Nenad Tanasić, Boško Bilić, Boško Savković, Sekula Šišić, Jovan Šatara, Zdravko Balaban i Jordan Ilić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.