PARLAMENT FBIH

Usvojeni novi zaključci u vezi nehumanog tretmana djece i omladine u Zavodu u Pazariću

Da se uputi zahtjev Tužilaštvu KS za pristup informacijama o stepenu realizacije istrage i planiranim rokovima za eventualno podizanje optužnica, jedan je od zaključaka

Šefica Kluba Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Sabina Ćudić. PrintScreen

Piše: E. H.

8.12.2020

Šefica Kluba Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Sabina Ćudić prije nekoliko dana je pozvala zastupnike u Predstavničkom domu FBiH da podrže usvajanje sedam zaključaka koji se tiču zaustavljanja nehumanog tretmana djece i omladine u Zavodu u Pazariću. 

Tokom današnje sjednice, zaključci Kluba Naše stranke dobili su potrebnu većinu glasova. 

Predstavnički dom je usvojio sljedeće zaključke:

1. Da se uputi zahtjev Tužilaštvu Kantona Sarajevo za pristup informacijama o stepenu realizacije istrage i planiranim rokovima za eventualno podizanje optužnica. 

2. Da četiri nadležna ministarstva Predstavničkom domu dostave izvještaj o stručnim kapacitetima ustanova socijalne zaštite čiji je osnivač FBiH.

3. Da četiri nadležna ministarstva hitno dostave izvještaj o sprovođenju Strategije deinstitucionalizacije i transformacije ustanova socijalne zaštite.

4. Da Ministarstvo rada i socijalne politike hitno dostavi izvještaj o sprovedenim konkursnim procedurama u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić u 2020. godini.

5. Da se hitno dostavi informacija o stanju tokom pandemije te načinima zaštite štićenika i štićenica u ustanovama socijalne zaštite čiji je osnivač FBiH.

6. Da se pristupi prioritetnom upućivanju u parlamentarnu proceduru zakona definisanih zaključcima ovog doma.

7. Da se u cilju zaštite uposlenika i uposlenica javnih ustanova FBiH, koji su izloženi diskriminaciji i mobingu zbog prijavljivanja nezakonitih radnji, a u skladu sa Programom rada Predstavničkog doma Parlamenta FBiH za 2020. godinu, na narednu sjednicu uvrsti Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača.

Rok za dostavu traženih informacija od nadležnih ministarstava je 1. februar 2021. godine. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.