POLITIČKI ANALITIČAR

Somun: Motivi posjete Lavrova su više regionalnog karaktera

BiH ostaje važan poligon otpora uticaju Rusije na jugoistoku Evrope

Hajrudin Somun: Interes SAD ostaje isti. Arhiva

Piše: H. J. I.

8.12.2020

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov dolazi u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, potvrđeno je jučer za "Avaz". U našoj zemlji boravit će 14. i 15. decembra.

Šef ruske diplomatije trebalo je da doputuje u radnu posjetu 28. oktobra, ali je morao u samoizolaciju zbog kontakta sa osobom zaraženom koronavirusom. Komentirajući za „Dnevni avaz“, politički analitičar, novinar i bivši ambasador Bosne i Hercegovine Hajrudin Somun, istakao je da su u proteklih mjesec i po dana od Lavrovove odgođene posjete, „otpali“ neki motivi koji su se ticali samo naše zemlje, poput lokalnih izbora i Debate u Savjetu sigurnosti UN-a.

-Ne bi se reklo da bi rezultati izbora bili povoljniji za lidera BiH entiteta Republike Srpske da je Lavrov došao s Putinovom podrškom. A u UN je rusku diplomatiju obrukao upravo Didik svojim učešćem u virtualnoj sjednici. Ostali su, dakle, više regionalni nego lokalni motivi posjete Lavrova koja će biti dobrodošla cijeloj Bosni i Herecegovini, ako mu glavni cilj bude razgovor s Predsjedništvom i vladom u Sarajevu, a ne u Banjaluci ili Istočnom Sarajevu- izjavio je Somun.

Kada su u pitanju interesi Rusije, iako je prošla 25. godišnjica obilježavanja Dejtonskog sporazuma, Sergej Lavrov će vjerovatno ponoviti podršku Ruske Federacije „suverenitetu, neovisnosti i teritorijalnoj cjelovitosti BiH“ kao temeljnim principima Dejtona, vjeruje Somun.

-To će značiti i distanciranje od rušenja tog temeljnog načela na čemu radi Milorad Dodik, kome je, kako je rekao i pred odgođeni oktobarski dolazak šefa ruske diplomatije, očekujući ga u Banjaluci: „Njegova posjeta Srpskoj za mene lično je važnija od posjete Predsjedništvu BiH.“-

Somun ističe da bez obzira na Bajdenovu pobjedu u SAD-u, BiH ostaje važan poligon otpora uticaju Rusije na jugoistoku Evrope.

-To je konstanta američke politike, a onom farsom koju je priredio predsjedniku Srbije u Vašingtonu pokazuje da bi i Donald Trump, da je ostao u Bijeloj kući, išao još dalje. Sa Bidenom će to biti delikatnije. Suštinski interes SAD ostaje isti, ali s naglaskom na miru i stabilnosti regiona, uključjući i BiH, a ne na zaoštravanju i produbljivanju podjela i dezintegracije.- zaključio je Somun.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.