KONGRES SAD

Olbrajt: Bajdenova administracija treba novu strategiju za Balkan

Dodala je da je vizija regiona danas u opasnosti

Obratila je Olbrajt. Printscreen

Piše: G. M.

8.12.2020

Bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt (Madeleine Albright) govorila je na saslušanju koje je u toku u Komitetu za vanjske poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD.

Na saslušanju učestvuju stručnjaci za Zapadni Balkan koji daju preporuke budućnoj administraciji Džoa Bajdena (Joe Biden).

Ona je podsjetila da je uskoro 25 godišnjica Dejtona.

- SAD i saveznici su uradili pravu stvar da zaustave krvoproliće na Kosovu i u BiH. No, regija se suočava danas s mnogo izazova. Balkan je danas stabilniji nego što su mnogi mislili. Zemlje nisu otišle u nasilje već rade na integracijama – rekla je Olbrajt.   

Dodala je da je Bajden angažiran na Balkanu još iz vremena dok je bio senator.

- Znam da razumije ovu regiju i njenu važnost za SAD. Njegov tim je spreman da pomogne zemljama da krenu naprijed u integracijama – rekla je ona.

Dodala je da je ova vizija regiona danas u opasnosti.

Korupcija je veliki problem a nacionalistički lideri koriste etničke podjele, naglasila je. Dodala je da Kina i Rusija provode svoje interese u regiji.

- Naredna administracija mora razviti novu regionalnu strategiju. Predlažem tri elementa. Prvi je uska saradnja sa EU. Zemlje Balkana trebaju biti u EU – kazala je ona.

Kao drugo, kazala je da se mora odlučno obračunati s korupcijom.

Na kraju, SAD i saveznici trebaju se okrenuti regionalnom pristupu te treba osnažiti ekonomske veze zemalja sa EU.

- Kosovo treba postati normalna država u UN-u. U BiH je Dejton zaustavio rat ali lideri žele zadržati vlast makar time zadržavali i državu. SAD moraju pomoći državama da krenu naprijed. Sprema sam da uradim sve što mogu da pomognem novoj administraciji da uspije – naglasila je.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.