REAKCIJA

Vehabović za "Avaz": Ustavne odredbe BiH nisu jedini problem, oni postoje i u Izbornom zakonu

Pojašnjava da je izborni sistem u BiH takav da ograničava ljudima pravo da se kandiduju za bilo koju funkciju "ako dolaziš sa teritorije za koju se ne bira, odnosno sa koje se ne bira"

Sudija u Evropskom sudu za ljudska prava Faris Vehabović. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić

8.12.2020

Evropski sud za ljudska prava je danas presudio u predmetu "Pudarić" da je BiH diskriminisala prava Svetozara Pudarića tokom kandidature za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda s teritorije FBiH.

- U ovom slučaju je Izborni zakon suzio ionako sužene i diskriminirajuće mogućnosti ustavih odredbi u Izbornom zakonu. Značaj ove presude je da je naglasila onu odredbu iz Ustava BiH, koja je vrlo značajna, a to je da je Evropska konvencija iznad svakog drugog prava, što, ako se to primjeni na konkretni slučaj, praktično znači da je stav Suda takav da je Evropska konvencija čak i iznad Ustavnih prava. Naravno, to je moje mišljenje. To je vrlo značajno u ovoj odluci - kazao je za "Avaz" sudija u Evropskom sudu za ljudska prava Faris Vehabović. 

Pojašnjava da je izborni sistem u BiH takav da ograničava ljudima pravo da se kandiduju za bilo koju funkciju "ako dolaziš sa teritorije za koju se ne bira, odnosno sa koje se ne bira". 

- Gotovo svi Srbi koji žive u FBiH bili su diskriminirani, nisu imali mogućnost da se kandiduju za, recimo, člana Predsjedništva, Dom naroda držćavnog parlamenta, ako su imali prebivalište u Federaciji. Isto to se odnosi na Hrvate i Bošnjake koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srpske. To je veliki procenat stanovništva koji je potencijalno pogođen ovakvim rješenjima. Ova presuda je zaokružila cijeli problem, a to je problem diskriminacije u ustavnim odredbama, a same ustavne odredbe nisu uvijek jedini problem, već postoje i u izbornom zakonu, koji je još dodatno sužavao ionako suženu ustavnu odredbu i diskriminirajuću, kako je to i utvrdio Evropski sud u ranijim predmetima - kazao je Vehabović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.