PRENOSIMO

Tegeltija nagovijestio odluku o ostavci nakon sastanka sa Dodikom i Cvijanović

Dovoljno pametan čovjek može da nasluti kakva bi moja odluka mogla biti u četvrtak, kazao je Tegeltija

Tegeltija, Cvijanović i Dodik. Agencije

A. Ka. / BIRN

8.12.2020

Sigurnost predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Milana Tegeltije u Sarajevu je ugrožena a napad na njega je, pod krinkom borbe za bolje pravosuđe, napad na Republiku Srpsku (RS), rečeno je u Banja Luci nakon sastanka Tegeltije sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom i predsjednicom RS Željkom Cvijanović, piše BIRN.

Sastanak u Palati RS u Banja Luci desio se nakon sjednice Savjeta, na kojoj je jedan od zaključaka bio da Milan Tegeltija treba razmotriti podnošenje ostavke na mjesto predsjednika VSTS-a. Tegeltija je nakon sastanka u Banja Luci potvrdio svoju raniju najavu da će u četvrtak saopćiti konačnu odluku o ovom zaključku i ostavci.

- Dovoljno pametan čovjek može da nasluti kakva bi moja odluka mogla biti u četvrtak na osnovu ovoga što ste čuli - kazao je Tegeltija.


On je rekao da ne želi više da govori o audio-snimku, koji je objavljen u medijima, o razgovoru njega i bivše članice Savjeta Milijane Buhe o imenovanju njene sestre na pravosudnu funkciju. Tegeltija je ranije kazao da snimak nije autentičan.

Dodao je kako “uslovi za rad na nivou BiH” za njega i ostale članove iz RS-a postaju nemogući.

- Ja sam izložen nezakonitim obavještajnim i paraobavještajnim aktivnostima koji u svojoj konačnici mogu da rezultiraju i ugrožavanjem mog fizičkog integriteta, što znači eventualno mojom likvidacijom. Ja na takve uslove ne mogu da pristanem jer to nisu uslovi koji jednom profesionalcu omogućuju da časno i pošteno obavlja svoj posao - rekao je nakon sastanka Tegeltija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.