PRENOSIMO

Medicinski direktor farmaceutske kompanije "Pfizer": Ovo je početak kraja pandemije

Ako stvari krenu bolje i za druge lijekove, moći će se liječiti akutna oboljenja i plus vakcina pa će se onda svijet promijeniti, vratiti na staro, kaže Cristopher Vujić Tehlirian

Cristopher Vujić Tehlirian. Printscreen

A. Ka. / BHRT

8.12.2020

- Balkan slijedi evropsku regulativu. Čim se vakcina koju su proizveli "Pfizer" i "BioNTEch" odobri od strane evropskog regulatora, onda će biti dostupna i za zemlje Balkana - kazao je za BHRT medicinski direktor farmaceutske kompanije "Pfizer" Cristopher Vujić Tehlirian. 

On je kazao da je proces odobravanja vakcine složen proces.

- U SAD-u i Evropi to zavisi od FDA i EMA, glavnih regulatora, a samim tim počet će distribucija i i prema zemljama Balkana - ukazao je Tehlirian.

Čim se odobri u Evropskoj uniji, onda će i svaka zemlja na Balkanu moći vršiti preglede vakcine i da se krene sa poručivanjem. Odobrenje i regulativa su sada glavni koraci, vakcina mora biti bezbjedna i sigurna i to je posao regulative.

Ohrabrujuće su vijesti o djelovanju ove vakcine, kazao je on.


- Zaista su ohrabrujuće vijesti. Dostupna vakcina koja je djelotvorna i bezbjedna je početak kraja pandemije. Ali, napominjem, vakcina neće ukloniti samostalno pandemiju, ali će biti osnova za suzbijanje pandemije. Ako stvari krenu bolje i za druge lijekove, moći će se liječiti akutna oboljenja i plus vakcina pa će se onda svijet promijeniti, vratiti na staro.

Za skeptike koji sumnjaju u novu vakcinu protiv COVIDA-19, Tehliran je kazao da je to poznato i otprije, kada su druge vakcine pravljene, ali da je osnovno da slušaju stručnjake.

- To znamo i od ranijih vakcina, ljudi moraju biti skeptični i to je OK. Trebaju samo pogledati činjenice, slušati ljude koji su eksperti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.