VELIKA AKCIJA U KRAJINI

Granična policija pretresa 20 lokacija zbog krijumčarenja migranata

Pretresi na području Bihaća, Velike Kladuše i Cazina

Riječ je o akciji "Lipa". Arhiv

A. J.

9.12.2020

Policijski službenici Granične policije BiH, na području Bihaća, Velike Kladuše i Cazina, pod nadzorom Tužilaštva BiH, a po naredbama Suda BiH, realiziraju operativnu akciju, kodnog naziva „LIPA“, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Tokom realizacije navedenih aktivnosti, provode se pretresi na 20 lokacija, koje koriste 23 osumnjičene osobe, zbog sumnje u organizirani kriminal i organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenja migranata u vezi s nedopuštenim držanjem oružja ili eksplozivnih materija te pranjem novca.

Akcija protiv krijumčara migranata. Avaz

Osumnjičeni se terete i za neovlašten promet oružja i vojne opreme, kao i pranje novca. 

Istragom je utvrđeno da je više od 20 državljana BiH, uglavnom sa područja Bihaća i okolice, ali i drugih krajeva BiH, u drugoj polovici 2020. godine, vršilo kontinuirano nezakonito djelovanje na pronalasku, vrbovanju, krijumčarenju, transportu velikog broja ilegalnih migranata, uglavnom državljana Bliskog i Srednjeg Istoka i drugih afro-azijskih zemalja.

- Zajedničkom operacijom Tužilaštva BiH i Granične policije BiH, zajedno sa partnerskim institucijama u BiH i inozemstvu, zadokumentirano je oko 30 organiziranih krijumčarskih transporta, u kojima je krijumčaren različiti broj ilegalnih migranata, najčešće u skupinama od više desetina, pa čak i preko stotine migranata - saopćeno je. 

Osumnjičeni su migrante uglavnom transportirali u blizinu kopnene ili riječne granice sa Hrvatskom, najčešće na potezu od Bihaća do Bosanske Gradiške, te im organizirali dalji transport, ili ih upućivali na nezakonit prelazak granice.

- Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni navedenim kaznenim djelima, ostvarili nezakonitu imovinsku korist i bogaćenje u velikim iznosima, a dio novca su pokušavali ubaciti u legalne finansijske tokove te su počinili krivično djelo pranja novca. 

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić, istaknuo je da se pripadnici GPBiH ustrajno i uspješno bore protiv svih oblika kriminala i zahvalio Tužilaštvu BiH na odličnoj saradnji:

- Opredijeljenost GPBiH je permanentna zaštita državne granice i borba protiv prekograničnog kriminala i nezakonitih migracija. Rezultati rada Granične policije pokazuju da smo izuzetno ustrajni i usredotočeni na razbijanje svakog oblika kriminala. Ovim putem zahvaljujem našim pripadnicima Granične policije i Tužlaštvu BiH na odličnoj suradnji tijekom jedne od najvećih akcija u borbi protiv organiziranog kriminala - istaknuo je Galić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.