INTERVJU

Ruža Tomić Fontana: Prva bočica Coca-Cole na bh. tržištu od 1969. godine

U svojim punionicama i kancelarijama direktno zapošljavamo ukupno 296 zaposlenika, što je povećanje od 8 posto u odnosu na razdoblje od prije dvije godine, rekla Tomić-Fontana

Tomić Fontana: Ulaganja u lokalnu zajednicu. Avaz

Piše: Z. Karić

9.12.2020

Coca-Cola HBC B-H Sarajevo članica je Grupe Coca-Cola HBC koja posluje u 28 država i snabdijeva 615 miliona potrošača. Ovo je za “Avaz” kazala Ruža Tomić Fontana, direktorica Coca-Cole HBC Adria.

Velika proizvodnja

Historijat Coca-Cole (kako je nastala kompanija Coca-Cola, kako se razvijala, kada je počela sa radom u BiH, njeno širenje)? 

- Prva bočica Coca-Cole je pronašla svoje mjesto na bosanskohercegovačkom tržištu 1969. godine, a punionica u Hadžićima počela je sa radom 1975. godine. Coca-Colu u Bosni i Hercegovini čine dvije kompanije - podružnica The Coca-Cola Company i Coca-Cola HBC B-H Sarajevo, obje sa sjedištima u Sarajevu. Strateški smo partner kompanije The Coca-Cola Company fokusiran na razvoj poslovanja u kategoriji robe široke potrošnje. Proizvodnja se odvija u punionici

Coca-Cole HBC B-H u Sarajevu, dok se distribucija obavlja kroz tri prodajno-distribucijska centra u Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli, kojima se uz prodajno-administrativni centar u Bihaću osigurava snabdjevenost svih dijelova Bosne i Hercegovine Coca-Colinim proizvodima.  

Koliko se proizvoda proizvodi u BiH i koji su?

- U Bosni i Hercegovini proizvodimo 107 miliona litara bezalkoholnih pića godišnje, odnosno gotovo 90 % bezalkoholnih pića iz Coca-Coline ponude. Kada govorimo o asortimanu proizvoda, na prvom su mjestu Cappy TEMPO,

Coca-Cola, Coca-Cola Zero, Fanta, Fanta Zero, Olimpija, Schweppes i Sprite u 67 različitih pakovanja. Kada je riječ o Bosni i Hercegovini – gdje je sve Coca-Cola?

Sa koliko drugih kompanija sarađujete? Koliko dobavljača imate? Koliko partnera?

Sa ponosom ističemo je da je Coca-Cola bosanskohercegovačka više nego što mislite. Sarađujemo sa ukupno 513 dobavljača, od čega je čak 381 lokalni. Ukupno 65% naše potrošnje u BiH ostvarujemo kroz saradnju s lokalnim dobavljačima u vrijednosti od gotovo 30 miliona KM. Kupovina od bosanskohercegovačkih dobavljača znači da novac ostaje u lokalnoj ekonomiji, a dobavljači ponovo troše na druge dobavljače, isplaćuju plate, zarađuju i stvaraju porez. Povratne informacije koje smo dobili su da podižemo sigurnosne i poslovne standarde lokalnih dobavljača. Sarađujemo i sa više od 14.000 kupaca i oni su naši partneri s kojima rastemo.

Objasnite nam kako kompanija Coca-Cola utječe na razvoj ekonomije u BiH, šta to za stanovnike naše države znači, te kakvu korist oni imaju od kompanije?

- Svaki novi izvještaj i studija dokazuju da Coca-Colin utjecaj seže puno dalje od proizvodnih pogona, poreskih davanja i doprinosa na plate, kroz cijeli svoj lanac vrijednosti, kroz ulaganja u zajednice, investicije u održivost, direktni i indirektni utjecaj na radna mjesta i brojne druge parametre koje metodologija primijenjena u izradi Coca-Colinih izvještaja i studija mjeri. Potvrđuju to i nalazi treće Studije o socio-ekonomskom utjecaju Coca-Cole u Bosni i Hercegovini u 2019. godini koju smo nedavno, po prvi put predstavili virtualno. Kada govorimo o konkretnim podacima -Coca-Cola je svojim direktnim i indirektnim doprinosom osigurala 1,3% ukupnih poreznih doprinosa uplaćenih u Bosni i Hercegovini u 2019. godini. Ukupna vrijednost direktnog i indirektnog utjecaja Coca-Cole u obliku plata, poreza i dobiti protekle godine, iznosila je 186 miliona konvertibilnih maraka. To je 0,5% ukupnog iznosa bosanskohercegovačkog BDP-a. Coca-Cola izravno stvara 40 miliona konvertibilnih maraka dodane vrijednosti, a neizravno podržava stvaranje 146 miliona KM dodane vrijednosti. Ilustracije radi, s iznosom od 40 miliona konvertibilnih maraka, što je Coca-Colin direktni doprinos, može se izgraditi 6 do 8 dječjih vrtića u Bosni i Hercegovini. 

Kakva je “investiciona” politika Coca-Cole - koje sve projekte realizuje i koliko je do sada uložila u zajednicu kroz različite projekte?

- Tokom posljednjih više od 50 godina našeg poslovanja u BiH, partnerstvo i ulaganje u zajednicu uvijek je ključni dio našeg poslovanja. Posvećeni smo ulaganju u lokalnu zajednicu i poboljšanju kvaliteta života onih koji u njoj žive. Društvena odgovornost i načela održivog poslovanja nisu u potpunosti ostvarivi bez, kako mi volimo reći, „vraćanja zajednici“. U periodu od četiri godine uložili smo 713 hiljada KM u društveno odgovorne projekte. Naš fokus je, između ostalog, na osnaživanju mladih, brizi za okoliš ali i druge oblike podrške zajednici. Više nego ikad je važno da pokažemo odgovornost i inovativnost kako bismo očuvali ekonomiju, ljude i društvene aktivnosti u kriznim vremenima, poput ovih koje živimo.

Suočeni s epidemijom bolesti Covid-19, aktivno podržavamo sve one kojima virus i dalje mijenja život ili utječe na njega te svojim poslovanjem i donacijama nastojimo pridonijeti što bržem oporavku zajednice. Do sada smo bh. zajednice podržali sa donacijom Crvenom križu u vrijednosti od 100 000 USD. Dio je to od ukupno 120 miliona USD koje je Coca-Cola donirala zajednicama širom svijeta kroz fondaciju The Coca-Cola Foundation. Uz finansijsku pomoć, donirali smo i 25 hiljada litara vode i pića medicinskom osoblju i Crvenom križu.

Najveći prioritet

Koliko trenutno imate zaposlenih i da li namjeravate zapošljavati još radnika? Jesu li radnici jedna od vaših glavnih karika u razvoju kompanije? 

U svojim punionicama i kancelarijama direktno zapošljavamo ukupno 296 zaposlenika, što je povećanje od 8% u odnosu na razdoblje od prije dvije godine. U Bosni i Hercegovini podržavamo gotovo 5.200 radnih mjesta u našem lancu vrijednosti, odnosno 0,5% ukupnih radnih mjesta u državi. Zaposlenici su jedan od naših najvažnijih resursa stoga ulažemo veliki trud u stvaranje poticajnog i kreativnog radnog mjesta na kojem mogu u potpunosti ispuniti svoje potencijale i ambicije. Upravo to kontinuirano poticanje razvoja u Coca-Coli omogućava stvaranje novih radnih mjesta.

Ko su Coca-Colini kupci?

Coca-Cola u Bosni i Hercegovini sarađuje sa čak 14.297 kupaca. Odgovor na njihove potrebe jedna je od naših temeljnih vrijednosti. Za nas to podrazumijeva razvoj čvrstih partnerskih odnosa koji su temelj za stvaranje održivih vrijednosti i profitabilni rast obje strane, i nas i naših kupaca, u svim prodajnim kanalima. Među našim su kupcima, između ostalog, trgovački lanci, hipermarketi, supermarketi, diskonti, kiosci, benzinske pumpe, kina, zabavni parkovi, hoteli, restorani i kafići.

Poznato je da je ova godina zaista teška i za privredu, ali i građane. Pojavio se koronavirus koji je cijeli svijet unazadio. Kako se Coca-Cola nosi sa ovom novonastalom situcijom?

Sigurnost naših zaposlenika, kupaca, potrošača i proizvoda naš je najveći prioritet. Preventivne mjere zaštite uveli smo još u februaru, prije proglašenja stanja nesreće. Naše mjere uključuju ograničenje svih posjeta i putovanja, organizaciju rada na daljinu za zaposlenike u administrativnim odjelima, držanje socijalne udaljenosti, obvezno beskontaktno mjerenje temperature tijela i dezinficiranje ruku na svim ulazima, nove logističke protokole i posebnu sobu za izolaciju u slučaju pojave simptoma bolesti Covid-19 na radnom mjestu. Svi su naši sigurnosni i dezinfekcijski protokoli pojačani i redovno pratimo potrebe za zaštitnom opremom. Zaposlenike redovito obavještavamo o svim ključnim temama putem brojnih kanala unutrašnje komunikacije i pružamo im potporu u vezi svih pitanja o koronavirusu. Sve su naše mjere i dalje aktivne.

Dugoročna strategija

Vaši planovi za budućnost? 

Naši planovi i pogled u budućnost odnose se na našu dugoročnu poslovnu strategiju kojoj je cilj da budemo u mogućnosti još brže zadovoljiti potrebe naših kupaca i potrošača, čiji se ukusi i potrebe neprekidno mijenjaju. Želimo zadržati status globalnog lidera u sektoru pića po svim parametrima uključenim u indeks održivosti – od društveno odgovornog poslovanja, zaštite i brige o okolišu, pozitivnog utjecaja na ekonomsku klimu u državi i naravno brige i zaštite naših zaposlenika.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.