MORA DATI ISKAZ

Duraković za "Avaz": MUP RS pokušava da kidnapuje istragu Tužilaštva BiH i SIPA-e

Ohrabreni smo i vjerujem da će državne institucije ovu istragu dovesti do kraja kao i da će CIK postupati pravično, rekao nam je Duraković

Duraković: Iskaz će dati u petak. Arhiv

Piše: A. Jamaković

9.12.2020

Bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković kazao je u razgovoru za „Avaz“ da se još nije odazvao pozivu MUP-a Republike Srpske za saslušanjem u svojstvu svjedoka,  a u vezi s krivičnim djelima Izborna prevara i Povreda biračkog prava.

Podsjećamo, riječ je o aferi koja danima potresa Srebrenicu, a u kojoj je SIPA prošle sedmice uhapsila tri osobe koje se sumnjiče za krađu identiteta Bošnjaka kako bi glasali u korist Mladena Grujičića.




Zataškati odgovornost SNSD-a

Duraković nam je kazao da se trebao javiti jučer, ali da je zbog obaveza davanje izjave odgodio za petak.


- Taj poziv smatram pokušajem MUP-a RS da na neki način kidnapuje istragu koju vode Tužilaštvo BiH i SIPA, da razvodne istragu koja bi sigurno u konačnici pokazala da su prvaci SNSD-a, uključujući i načelnika Srebrenice Mladena Grujučića, ustvari umiješani u izborne prevare preko Bege Bektića i ljudi koji su bili uhapšeni u okviru istrage SIPA-e. Namjera je da se istraga preseli u Bijeljinu gdje bi se zataškala odgovornost SNSD-a. MUP RS nije ništa drugo do produžena ruka mehanizma SNSD-a da na neki način izrelativizra istragu koja je započela upravo našim dokazima koje smo dostavili Tužilaštvu i CIK-u – kazao je za „Avaz“ Duraković.


Poziv za davanje iskaza dobio je i Sadik Ahmetović, predsjednik Izbornog štaba „Moja adresa: Srebrenica“ koji je također upozoravao na izborne prevare.


Duraković smatra da neobjavljivanjem izbornih rezultata za Srebrenicu izvjesno da Centralna izborna komisija BiH ima razloge za poništavanje izbora koje još razmatra.

Povjerenje u državne institucije

- Optimisti smo da će izbori biti poništeni, ali nikad se ne zna. Treba vjerovati državnim institucijama. Akcija nam je dala ohrabrenje da je ovaj put država stala u zaštitu svojih građana i da se ne mogu raditi takve stvari, a da prođu nekažnjeno. Ohrabreni smo i vjerujem da će državne institucije ovu istragu dovesti do kraja kao i da će CIK postupati pravično – rekao nam je Duraković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.