SARAJEVO

Burna sjednica u najavi: Državni parlamentarci o jubilarnim naknadama, "aprilskom paketu"...

Na predloženom dnevnom redu je Prijedlog izmjena drugog, trećeg, četvrtog i petog amandmana na Ustav BiH

Sjednica Predstavničkod doma Parlamenta FBiH. Arhiv

Piše: E. H.

9.12.2020

U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH i to nakon skoro dva mjeseca pauze. S obzirom na dugotrajnu pauzu među sjednicama, održane lokalne izbore i teme koje su na dnevnom redu može se reći da će sjednica biti burna. 

Zastupnike danas očekuje podnošenje inicijative za smjenu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije koju podnosi Nezavisni blok. Predstavnički dom trebao bi da razmatra prijedloge izmjena tri zakona, komentare na oko 200 zastupničkih pitanja, izvještaje o reviziji poslovanja 74 institucije na nivou BiH, kao i višezastupničkih inicijativa, među kojima je 16 inicijativa zamjenika predsjedavajućeg ovog doma Denisa Zvizdića. 

Na predloženom dnevnom redu je Prijedlog izmjena drugog, trećeg, četvrtog i petog amandmana na Ustav BiH, u prvom čitanju, čiji su predlagači zastupnici iz Kluba SDP BiH, za koje Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma u ponedjeljak, 7. decembra, nije utvrdila usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Popularnim "aprilskim paketom", predviđa se da se umjesto Predsjedništva BiH biraju predsjednik i dva podpredsjednika, kao i da se na čelo izvršne vlasti bira premijer. SDP oživljavajući "aprilski paket" predlaže amandmanima uvođenje "predsjednika i potpredsjednike BiH", koji ne mogu biti iz istog naroda ili iz reda ostalih. Kandidati bi, prema SDP-u, bili "direktno izabrani članovi Parlamenta BiH". 


Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Arhiv

Zakonodavno-pravni sektor Parlamenta BiH smatra da je pomenuti prijedlog amandmana na Ustav BiH "djelimično usklađen sa članom 105. Poslovnika o radu Predstavničkog doma i Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama BiH".

Također, zastupnik SDP-a Saša Magazinović uputio je zahtjeve za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kao i Prijedloga zakona o dopuni Zakona o radu u institucijama BiH, dok su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH uputili zastupnici Borjana Krišto, Darijana Filipović, Alma Čolo, Nada Mladina i Edita Đapo.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kao i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o radu u institucijama BiH, predviđa ukidanje prava na naknadu po osnovu jubilarne nagrade za izabrane i imenovane zvaničnike u institucijama BiH.

Prema Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH, jasnije se definiše način označavanja cijena u maloprodaji, isticanje deklaracije na artiklima, označavanje roka trajanja proizvoda i drugo.

U planu je i razmataranje Godišnjeg revizorskog izvještaja o glavnim nalazima i preporukama za 2019. godinu, čiji je podnosilac Kancelarija za revizju institucija BiH, kao i izvještaji Kancelarije o finansijskoj reviziji 74 institucije BiH za prošlu godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.