SAZNAJEMO

U nastavku akcije "Profit" SIPA uhapsila Zijada Blekića, slobode lišen i Hasan Ćelam

On je uhapšen po naredbi Tužilaštva KS i sumnje na pranje novca

Ćelam uhapšen u Sarajevu. Avaz

Piše: M. Aš.

9.12.2020

Pripadnici SIPA-e danas su u nastavku akcije "Profit" uhapsili biznismena Zijada Blekića, saznaje "Avaz".


Uhapšen je u Sarajevu nakon pretresa stana i kompanije. On je uhapšen po naredbi Tužilaštva KS i sumnje na pranje novca.

U prostorijama Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH u Sarajevu uhapšen je bivši predsjednik ove komisije Hasan Ćelam.


Podsjećamo da je u okviru ove akcije u toku pretres na više lokacija na području Sarajeva. Osumnjičeno je 16 osoba.


Pretres se obavlja po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, a obavljaju ga pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).


Ova akcija ima veze sa slučajem poznatim kao "NLB Vradis". Lani je SIPA započela rad na ovom predmetu te podnijela izvještaj Tužilaštvu, zbog sumnje na pranje novca. Obavlja se pretres brokerske kuće "Eurohaus", čiji je diretor Blekić, ali i firmi "Unioninvest" - izgradnja objekata te "Profin invest i KS investment" ali i Komisije za vrijednosne papire.


Blekić: Pretresen njegov stan i kompanija. Arhiv

Istraga u ovom predmetu traje od 2010. godine, a usmjerena je protiv nekoliko osoba i pravnih lica. Među osumnjičenima je i Zijad Blekić, ali i Hasan Ćelam, bivši predsjednik Komsije za vrijednosne papire Federacije. Osumnjičen je i njegov saradnik Edin Dizdar.



- U toku su pretresi lica, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari na više lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku koje koriste 16 fizičkih i devet pravnih lica zbog postojanja osnova sumnje da su lica osumnjičena u ovom predmetu počinila krivično djelo iz člana 342. Krivičnog zakona  Federacije Bosne i Hercegovine „Organizovani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelima  iz člana 251. „Prevara u privrednom poslvanju“, člana 272. „Pranje novca“, člana 294. „Prevara“ i člana 383. „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ -  saopćeno je iz SIPA-e.



Osumnjičeni se terete da su kao organizovana kriminalna grupa, iskorištavanjem pozicija u više firmi, sklapali fiktivne ugovore, ugovore o pozajmicama i cesijama.



- Također, sumnjiče se da su manipulativnim radnjama na tržištu vrijednosnih papira, te višemilionskim transkacijama posredstvom FIMA banke, ostvarili nezakonitu imovinsku korist od oko 30 miliona KM - saopćila je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.