SARAJEVO

Magazinović pozvao SNSD da podrži "aprilski paket" jer ga je kreirao Milorad Dodik

Rasprava se vodila i o prijedlogu amandmana 2, 3, 4 i 5 na Ustav Bosne i Hercegovine. Tačnije o negativnom mišljenju komisije

Sjedcnica Predstavničkog doma Parlamenta BIH. Fena

Piše: E. H.

9.12.2020

U nastavku današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH, zastupnici su raspravljali o zahtjevu zastupnika Saše Magazinovića (SDP) za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

- Ljudi imamo velike plate i značajne privilegije i nije uredu da uzimamo jubilarne nagrade, nije moralno nije ljudski i pohlepno je. Pozivam Vas da ukinemo ovo i pokažemo da politika može imati ljudsko lice – poručio je Magazinović.

Zastupnik Damir Arnaut upitao je šta se desilo sa ovom inicijativom koja je i ranije podnesena od strane SDP-a.

- Ovaj zakon je koliko znam obustavljen zbog toga što se predlagač nije pojavio na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH – kazao je Arnaut.

Ipak većinom glasova zastupnici su odbili da o prijedlogu Magazinovića raspravljaju po hitnom postupku.


Sjedcnica Predstavničkog doma Parlamenta BIH. Fena

Zatim je razmatra i zahtjev Magazinovića za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Ipak i u ovom slučaju odbijen je hitni postupak za izmjene i Zakona o dopuni Zakona o radu u institucijama BiH.

Razmatran je i zahtjev zastupnika Denisa Zvizdića (SDA) za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o strancima po hitnom postupku.

Zastupnik Zvizdić ovom prilikom istakao je da ovaj prijedlog zadovoljava oba uvjeta iz Poslovnika.

- Potrebna je hitna reakcija zbog migrantske krize i sve većeg broja prekršaja koje čine migranti, pa sve i do smrtnog slučaja ovdje u KS. Zakon ima intenciju da odvratimo migrante od činjenja krivičnih djela na teritoriji BiH – pojasnio je Zvizdić.

Većinom glasova i ovaj zahtjev je odbijen, a nije bilo entitetske većine u RS.

Rasprava se vodila i o prijedlogu amandmana 2, 3, 4 i 5 na Ustav Bosne i Hercegovine. Tačnije o negativnom mišljenju komisije.

Zastupnik Magazinović pozvao je zastupnike da odbace negativno mišljenje komisije.

Sjedcnica Predstavničkog doma Parlamenta BIH. Fena

Zastupnica Snježana Novaković-Bursač (SNSD) smatra da je ispravno da se Ustavnopravna komisija izjasnila i o sadržaju amandmana.

- Neprimjereno je da zastupnik Magazinović imputira autorstvo i Miloradu Dodiku. Ono u čemu je predsjednik SNSD-a učestvovao to je i provedeno. S aspekta pravne struke ovo je neprimjereno – istakla je Novaković-Bursač.

Magazinović je odgovorio da zastupnica Novaković-Bursač trebala bi da pazi kako se izražava jer se radi o prijedlogu u čijoj izradi je učestvovao Milorad Dodik.

- Zamislite šta bi vam Sanju Vulić mogla odgovoriti, mogao bi nastati problem – istakao je Magazinović.

Zastupnica Sanja Vulić (SNSD) postavila je pitanje o mišljenju Vijeća ministara BiH.

- S obzirom da je jasno da je ovo skretanje pažnje sa loših rezultata SDP na proteklim izborima. U ovom slučaju vi ste prepisali nešto od ranije. Nemam potrebu da nekog branim, vi imate problem da branite neobranjivo. Predsjednik Dodik konstantno ističe da je u SNSD-u došlo do podmlađivanja kadra. Šta bi ste vi dali na mom mjestu i da imate lidera kojeg možete da slijedite i koji je spreman da sasluša naše mišljenje – istakla je Vulić.

Magazinović je ponovio da je Milorad Dodik kreator i potpisnik prijedloga "aprilskog paketa". 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.