SARAJEVO

Parlament BiH odbio raspravljati o prisluškivanju predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije

Stevandić da se 27. novembra u javnosti pojavio audio snimak telefonskog razgovora između predsjednika VSTV-a i saradnice u vezi sa zapošljavanjem njene sestre

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BIH. Fena

Piše: E. H.

9.12.2020

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta BiH odbili su na dnevni red sjednice uvrstiti prijedlog poslanika Ujedinjene Srpske Nenada Stavandića kojim traži hitno sazivanje sjednice Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), a najkasnije u roku od sedam dana od usvajanja inicijative. 

- Ovo tražim kako bi se pod hitno istražili navodi predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milana Tegeltije o nezakonitom, proizvoljnom i sistemskom snimanju i prisluškivanju - kaže Stevandić.

Podsjetio je Stevandić da se 27. novembra u javnosti pojavio audio snimak telefonskog razgovora između predsjednika VSTV-a i saradnice u vezi sa zapošljavanjem njene sestre, a dan kasnije Tegeltija je to nazvao nevjerovatnom montažom. 

Stevandić kaže da je Tegeltiji u razgovoru s direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem potvrđeno da se događa nezakonito snimanje i prisluškivanje, ali da to ne radi Mehmedagić nego odmetnuti dijelovi OSA-e.

- Ovim je ustavni poredak narušen i znači da svako može biti prisluškivan - kaže Stevandić, koji je kazao da u inicijativi ne mora biti ime Milana Tegletije nego bilo koga.

Poslije glasanja poslanika, ovakva inicijativa nije prihvaćena te neće biti jedna od tačaka dnevnog reda sjednice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.