SARAJEVO

Parlament BiH: SNSD-ovci i HDZ-ovi se posvađali oko pitanja žrtava totalitarnih režima

Zastupnik Nikola Lovrinović (HDZ) kazao je da ova inicijativa nije ništa novo

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Fena

Piše: E. H.

9.12.2020

U nastavku sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH razmatrane su brojne inicijative zastupnika. 

Između ostalog razmatrana je i zastupnička inicijativa Kluba HDZBiH - HNS „kojom Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvata Deklaraciju Evropskog parlamenta od 23. 9. 2008. i Rezoluciju Evropskog parlamenta od 2. 4. 2009. i donese Odluku kojom 23. august obilježava kao „Evropski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

Zastupnik Nikola Lovrinović (HDZ) kazao je da ova inicijativa nije ništa novo. 

- I ranije smo pokušali da se očitujemo po ovoj obavezi BiH. Nismo uspjeli prošli put, nekim kolegama se nije sviđalo obrazloženje. Klub i osobno ja pripremili smo inicijativu bez obrazloženja. Ovo je datum koji je usvojio Evropski parlament. Nema ovo veze s revizijom prošlosti niti je to uradio Evropski parlament – istakao je Lovrinović.

Dopredjedavajući Doma Nebojša Radmanović (SNSD) kazao je da neće ponoviti istu priču. 


Dopredjedavajući Doma Nebojša Radmanović (SNSD). Arhiv

- Imamo razlika u BiH, ali ovo nije pitanje koje mora biti na dnevnom redu, a kako bi napravili još veće razlike. Ovdje se to nudi. Nije dovoljno što peti put istu stvar predlažemo, dvije komisije kažu da nam ovo ne treba. Nije dobro za ovaj trenutak da pravimo razlike, pozivam Parlament da glasa protiv i da ne ulazimo dublje u ove rasprave. Ništa nije isto ili slično fašizmu, a pokušava se staviti u isti koš - naglasio je Radmanović.

Zastupnik Lovrinoivić upitao je Radmanović dali on negira žrtve totalitarnih režima.



Zastupnik Nikola Lovrinović (HDZ). Arhiv

- Pričamo o danu sjećanja na žrtve. Počinjeni su zločini i mi to ne možemo zanijekati. Govorimo o danu sjećanja, ne govorim o revizijama, već o žrtvama. Ne želim da ulazim u takvu vrstu rasprave - naglasio je Lovrinović.

Radmanović je odgovorio da nikad niti jedan učinjen zločin treba zaboraviti.

- Svi zločini moraju biti kažnjeni. Ovdje nije ta situacija, ovdje je izjednačavanje zavojevača i oslobođača. Ne radi se o reviziji, ali ne postoji ništa što se može izjednačiti s fašizmom - naglasio je Radmanović.

Zastupnik Zukan Helez (SDP) istakao je da se boji da bi osudili rsad i djelovanje pojdinih stranaka u BiH.

- Pogotovo što šefovi pojedinih stranaka bili su dio tih totalitarnih režima i prenijeli bogato iskustvo na današnje djelovanje pojedinih stranaka. Te stranke su i u proteklom ratu pravili zločine. Vama je najpametnije da odustanete od te ideje. Gospodine Lovrinoviću stranka kojoj ja pripadam baštini tradiciju antifašizma, a vi i vaš šef imate više staža u Savezu komunista nego šta ja imam godina - poručio je Helez. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.