SARAJEVO

Parlament BiH: Predloženo smanjenje PDV-a u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju

Klub SNSD-a neće podržati ovu inicijativu, kazala je zastupnica Snježana Novaković-Bursač

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Fena

Piše: E. H.

9.12.2020

Nakon jednosatne pauze nastavljena je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH.  

Zastupnici su razmatrali zastupničku inicijativu Mire Pekić i Branislava Borenovića „kojom Predstavnički dom Parlamenta BiH obavezuje Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana pripremi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojim bi se smanjila stopa poreza na dodatu vrijednost na sve pružene usluge u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju sa 17 na 5 posto.

Navedena stopa PDV-a od 5% u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju primjenjivala bi se do 31. decembra 2022. godine.


Zastupnik Branisla Borenović (PDP). Arhiv

Zastupnik Branisla Borenović (PDP) istakao je da se inicijativa bavi aktuelnim stanjem.

- Na ovaj način bi se obavezao Savjet ministara da u roku od 30 dana pripremi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost. Važno je da damo adekvatan odgovor – kazao je Borenović.

Dodao je da urađena i procjena finansijskog uticaja ovih izmjena.

- Trebamo po strani ostaviti političke animozitete i usvojiti ovu inicijativu - poručio je Borenović.

Zastupnica Snježana Novaković-Bursač (SNSD) istakla je da Klub SNSD-a neće podržati ovu inicijativu. 


Zastupnica Snježana Novaković-Bursač (SNSD). Arhiv

- Privredne grane trebaju da se potpomognu direktno iz budžeta, kao što to radi Vlada RS. Imali smo priliku da analiziramo ovakve mjere, kad imate direktno pomaganje onda imamo ubrzanu prijavu radnika. Ova njihova mjera je nelogična - naglasila je Novaković-Bursač.

Dodala je da određeni subjekti u ugostiteljstvu u ovom trenutku dobro rade.

- U ovom trenutku nije dobro da raspakujemo sistema PDV-a. Pa bi smo došli da oslobodimo PDV-a posluženi viski, ali ne i medicinsku opremu. Apelujem da se ne ulazi u ovakve inicijative - zaključila je Novaković-Bursač.

Zastupnica Mira Pekić (SDS) kazala je da pomoć ide direktno iz budžeta jer se radi o državnom nivou.


Zastupnica Mira Pekić (SDS). Arhiv

- Ovo je indirektan porez i ina nivou države i mi jedino na ovaj način možemo pomoći privredi. Pomoć iz budžeta može ići sa nivoa entiteta. Smanjenje PDV-a, ap ako nema aktrivnosti hajmo im staviti porez 0, pa nek rade. A onda kažete da su pune kafane. Nije ovo Dejtonski mirovni porazum pa da se raspakuje, ovo je obični zakon - naglasila je Pekić.

Zastupnik Branislav Borenović kazao je da je očekivano da se traži izgovor za glasanje protiv.

- Morate znati da ova mjera nije pala s neba. Ona je uvedena u brojnim evropskim zemljama, to je uradila Njemačka, pa i susjedna Hrvatska. Glasajte protiv, mada bi bilo dobro da se izdignete iz te političke distance - poručio je Borenović.

Novaković-Bursač kazala je da ne kaže da ne treba pomoći.

- Treba pomoći s nivoa vlasti kojem ovo pripada. Prilično mi smeta to je definicija "sve usluge", mi bi na ovaj način smanjila PDV i onima koji dobro rade - naglasila je Novaković-Bursač.

Zastupnik Zlatan Begić (DF) ovom prilikom kazao je da Klub DF će podržati ovaj prijedlog. 

- Oko ovog ne bi trebalo biti političkih podjela i sporenja. Mi u ovom momentu smatramo da je ovo jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda današnje sjednice - poručio je Begić. 

Zastupnik Saša Magazinovi (SDP) kazao je da je SDP u nekoliko navarata predlagao diferencijalnu stopu PDV-a. 


Zastupnik Saša Magazinovi (SDP). Arhiv

- Ovaj prijedlog zaslužuje podršku, zato da bi se konačno otvorila priča izmejen Zakona o PDV-u. Ovo pitanje ne smije biti sveta krava. Dobro je da ovim ili bilo kojim drugim prijedlogom da se ovo pitanje konačno otvori - poručio je Magazinović.

Zastupnik Damir Arnaut istakao je da će Klub Naše stranke i nezavisnog bloka podržat će ovu inicijativu.

- Ovo je inicijativa ne ograničava Vijeće ministara BiH da djeluje i u drugom pravcu ukoliko je to potrebno - kazao je Arnaut.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.