AVAZ OTKRIVA

Klinton će, na velikom skupu o Dejtonu, opet govoriti o BiH: Uz njega i Amanpur, Išinger, Bilt...

Također, o BiH će govoriti i senatorica Džin Šahin (Jeanne Shaheen), bivši visoki predstavnik Karl Bilt (Bildt), austrijska ministrica Alma Zadić, zatim Wolfgang Ischinger, predavajući Minhenske sigurnosne konferencije itd.

Klinton: Bivši predsjednik najzaslužniji za Dejtonski mirovni sporazum. Arhiv

Piše: T. LAZOVIĆ

9.12.2020

Bivši američki predsjednik Bil Klinton (Bill Clinton) učestvovat će, naredne sedmice u konferenciji o naslijeđu Dejtonskog mirovnog sporazuma koju organizija Evropsko vijeće za vanjske poslove (ECFR), saznaje „Dnevni avaz“. Bit će prilika da Klinton, nakon dužeg vremena, ponovo govori o situaciji u Bosni i Hercegovini, posebno nakon što je na američkim izborima pobijedio bivši potpredsjednik i blizak saradnik Džo Bajden.


Dvodnevna koferencija o budućnosti BiH bit će održana 14. i 15. decembra na 25. godišnjicu službenog potpisivanja sporazuma u Parizu. Osim Klintona, koji će biti specijalni gost, na konferenciji će učestvovati niz uglednih zvaničnika među kojima su Kristijana Amanpur, poznata novinarka CNN-a, baronesa Arminka Helić, Kristof Hojsgen (Christoph Heusgen), njemački ambasador u UN i veliki poznavalac prilika u BiH. 

Također, o BiH će govoriti i senatorica Džin Šahin (Jeanne Shaheen), bivši visoki predstavnik Karl Bilt (Bildt), austrijska ministrica Alma Zadić, zatim Wolfgang Ischinger, predavajući Minhenske sigurnosne konferencije i bivši predstavnik Njemačke u Dejtonu. Također, učestvovat će i Jim O’Brien, bivši specijalni predstavni SAD za Balkan, Stiven Hajnc predsjednik fondacije „Rockefeller Brothers“.

Među učesnicima su i Sabina Čudić, zastupnica u Parlamentu FBiH, Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, Ivana Korajlić, Jasmin Mujanović i Jasminko Halilović te specijalna savjetnica visokog predstanika EU za vanjsku politiku Nathalie Tocci.

Skupom će predsjedavati Majda Ruge, ekspert ove organizacije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.