SARAJEVO

Parlament BiH razmatra čak deset inicijativa Denisa Zvizdića

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić. Arhiv

Piše: E. H.

9.12.2020

U nastavku današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BIH zastupnici su nastavili raspravu o zastupničkim inicijativama.

Razmatrana je inicijativa Denisa Zvizdića (SDA) „kojom Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana od usvajanja ove inicijative pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona o načinu korištenja i raspolaganja neperspektivnom nepokretnom vojnom imovinom, na način da se predmetna imovina, u slučaju da se ocijeni da nije potrebna za obavljanje Ustavom, međunarodnim ugovorom i zakonom utvrđenih nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine, dodijeli na korištenje i raspolaganje jedinici lokalne samouprave na čijoj teritoriji se imovina nalazi, isključivo s ciljem zaštite ove imovine od daljnjeg propadanja i urušavanja, njene obnove i rekonstrukcije ili privođenja predmetnog lokaliteta konačnoj namjeni u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se imovina nalazi, odnosno stavljanja ove imovine u funkciju razvoja lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Dopredsjedavajući Doma Denis Zvizdić (SDA) ovom prilikom kazao je da je namjera da se neperspektivna vojna imovina zaštiti od daljnjeg urušavanja, te da se pokrene novi investicijski ciklus.

- Govorimo o nove 24 neperspektivne lokacije, od kojih je 11 u ovom trenutku odmah spremne za predaju. U toj imovini leži ogromni investicioni potencijal. Siguran sam da bi ovo inicijativu podržala većina gradonačelnika i načelnika izabranih sad na lokalnim izborima. Dobar primjer je kasarna Safet Zajko koja je pretvorena u park i okuplja stotine građana. Primjer je i kasarna Jajce koja propada, a ima ogroman potencijal, Imovina vrijedi više stotina miliona eura, a može multiplicirati – kazao je Zvizdić.



Zastupnik Nermin Mandra (SDA). Arhiv

Zastupnik Nermin Mandra (SDA) kazao je da podržava inicijativu kolege Zvizdića.

- Nepreksprektivna vojna imovina može biti prostor novih poslovnih zona i inkubatora, ali i mjesto gdje bi se otvorila nova radna mjesta – kazao je Mandra.

Razmatrana je i inicijativa Denisa Zvizdića (SDA) „kojom Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužuje Vijeće ministara BiH da najmanje jednom mjesečno dostavlja Parlamenta BiH ažuriranu informaciju o stanju u Bosni i Hercegovini po pitanju pandemije koronavirusa (COVID-19), uključujući podatke o broju testiranih, zaraženih, izliječenih i preminulih na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, kao i preduzetim mjerama kriznih štabova na svim nivoima vlasti, te daljnjim mjerama koje s ciljem zaštite zdravlja i života građana i saniranja ekonomskih šteta uzrokovanih pandemijom koronavirusa (COVID-19) planira preduzeti Vijeće ministara BiH, uz poseban akcenat na način utroška planiranih budžetskih sredstava namijenjenih za saniranje ekonomskih šteta uzrokovanih pandemijom koronavirusa (COVID-19).

Pored ove, razmatrana je i još jedna inicijativa Denisa Zvizdića (SDA) „kojom Predstavnički dom Parlamenta BiH zadužuje Vijeće ministara BiH da u što kraćem roku, a ne kasnije od 30 dana od dana usvajanja ove inicijative, pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi novi Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Bosne i Hercegovine, kako bi se izvršila harmonizacija ovog propisa s novom regulativom Evropske unije, te kako bi se ova oblast u smislu međunarodnog prometa i nabavke lijekova i medicinskih sredstava uskladila s postojećom situacijom uzrokovanom pandemijom koronavirusa (COVID-19).


Zvizdić: BiH je prihvatila obavezu suzbijanja govora mržnje. Arhiv

I u nastavku je razmatrana inicijative Denisa Zvizdića (SDA) „kojom Predstavnički dom Parlamenta BiH zadužuje Vijeće ministara BiH da u što kraćem roku, a ne kasnije od 30 dana od dana usvajanja ove inicijative, pripremi i uputi u parlamentarnu proceduru revidirani Prijedlog zakona o elektronskim komunikacijama i elektronskim medijima u Bosni i Hercegovini, koji će biti usklađen s pravnom tečevinom Evropske unije i preporukama Pododbora za inovacije, informaciono društvo, socijalnu politiku i javno zdravstvo, te uz uvažavanje ranijih sugestija iz mišljenja nadležnih institucija.

Zvizdić je govoreći o ovoj inicijativi kazao je da se radi o obavezi BiH, a u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Na dnevnom redu našla se još jedna inicijativa Denisa Zvizdića (SDA) i to „kojom Predstavnički dom Parlamenta BiH zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od 60 dana od dana usvajanja ove inicijative pripremi i uputi u parlamentarnu proceduru lex specialis Prijedlog zakona o sprečavanju nezakonitog govora mržnje na internetu, koji će biti usklađen sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava, preporukama i konvencijama Vijeća Evrope, pravnom tečevinom Evropske unije i sa uspješnim praksama zemalja Evropske unije koje su zakonski regulirale ovu oblast.

Povodom ove inicijative Zvizdić je kazao da se ovo pitanje reguliše brojnim konvencijama koje je potpisala i BiH.

- BiH je prihvatila obavezu suzbijanja govora mržnje - istakao je Zvizdić.

Zastupnik Saša Magazinović kazao da se radi o odličnoj, korisnoj i prijeko potrebnoj inicijativi. 


Magazinović: Kolegi Zvizdiću čestitam za angažman na današnjoj sjednici. Arhiv

- Kolegi Zvizdiću čestitam za angažman na današnjoj sjednici. Ljudi u pravosuđu, policija najčešće kažu da krivična djela počinjenja na internetu nisu zakonom uređena. To je laž. Kod nas postoji stav da mjesto počinjenja krivičnog dijela ne mjenja krivično djelo - istakao je Magazinović.

Razmatrana je i inicijative Denisa Zvizdića (SDA) „kojom Predstavnički dom Parlamenta BiH zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od 60 dana od dana usvajanja ove inicijative, u skladu s nadležnošću utvrđenom u članu 9. stav (2) Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine, pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog okvirnog zakona o zaštiti okoliša, razvoja i korištenja prirodnih resursa Bosne i Hercegovine.

O ovoj inicijativi Zvizdić je kazao da se ovim okvirnim zakonom omogućuje okvir za zaštitu okoliša. 

- To je nešto što od nas traži EU, a posebno se misli na zaštitu okoliša i zraka, jer smog ne razumije gdje je entitetska granica. Osim toga zakonom se regulira i upotreba uglja. Ništa manje nije važno pitanje izgradnje nuklearnog odlagališta na Trgovskoj gori - poručio je Zvizdić.   

Na dnevnom redu se našla i inicijativa Denisa Zvizdića „kojom Predstavnički dom Parlamenta BiH zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog okvirnog zakona o Prostornom planu Bosne i Hercegovine za period od 2020. do 2040. godine, kako bi se na nivou Bosne i Hercegovine okvirno utvrdile dugoročne osnove organizacije, uređenja, korištenja i zaštite prostora Bosne i Hercegovine u skladu s njenim prirodnim, ekološkim i kulturnim potencijalima. 

Kao i inicijativa Denisa Zvizdića „kojom Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužuje Vijeće ministara BiH da u što kraćem roku, a ne kasnije od 60 dana od dana usvajanja ove inicijative, u skladu sa Zakonom o statistici Bosne i Hercegovine, pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini, kako bi se navedeni popis, u skladu s međunarodnim standardima, mogao obaviti najkasnije do 2023. godine. 

Kao deseta inicijativa Denisa Zvizdića razmatrana je i ona „kojom Predstavnički dom Parlamenta BiH zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana od dana usvajanja ove inicijative pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona o mjeriteljstvu Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o zvaničnom vremenu u Bosni i Hercegovini, kako bi se blagovremeno realizirale obaveze iz Programa rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za 2020. godinu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.