DELEGACIJA EU

Migrantska kriza utječe na sigurnost zbog neaktivnosti vlasti u BiH

Iz Delegacije EU tvrde da "humanitarna kriza postaje stvarnost zbog neaktivnosti vlasti u BiH" i dodaju da rješenja postoje

Oglasili se iz Delegacije EU. Arhiv

G. M. / Srna

9.12.2020

Delegacija EU u BiH izrazila je zabrinutost zbog situacije u vezi sa migracijama u zemlji, ističući da vlasti u BiH moraju hitno da djeluju i da je Unija spremna da pruži podršku u preduzimanju potrebnih aktivnosti.

- Kao neposredni prioritet, apelujemo da vlasti BiH privremeno izmjeste izbjeglice i migrante trenutno smještene u objektu „Lipa“ u prihvatni centar „Bira“ u Bihaću, koji finansira EU, a koji su kantonalne vlasti nezakonito ispraznile 30. septembra i koji je spreman za prihvat izbjeglica i migranata - saopćeno je iz Delegacije EU.

U saopćenju se napominje da bi vlasti BiH "trebale ispuniti svoje opredjeljenje da otvore dodatni prihvatni centar u Čiljugama, kod Tuzle, kako bi obezbijedile sklonište svima kojima je potrebno u nadolazećoj zimi“.

Iz Delegacije EU navode da trenutni vremenski uslovi ozbiljno ugrožavaju živote više od 2.000 osoba koje spavaju na otvorenom u teškim uvjetima i 1.300 osoba smještenih u privremenom objektu "Lipa" kod Bosanskog Petrovca, koji je neprikladan za zimu "jer vlasti nisu obezbijedile neophodne uslove".

U saopćenju se ističe da ovakvo stanje rizikuje da dodatno utiče na cjelokupnu bezbjednosnu situaciju, kao i na humanitarnu krizu, u vrijeme pandemije Covid-19.

Iz Delegacije EU tvrde da "humanitarna kriza postaje stvarnost zbog neaktivnosti vlasti u BiH" i dodaju da rješenja postoje.

U saopćenju se navodi da je EU pružila značajnu finansijsku i tehničku podršku BiH za bolje upravljanje migracijama i azilom, te za pomoć građanima u suočavanju sa ovom izazovnom situacijom.

- Pozivamo vlasti da djeluju hitno kako bi se spasili životi. EU će i dalje biti uz sve građane i podržavati vlasti BiH u suočavanju s izazovnom situacijom - poručili su iz EU.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.