KRIJUMČARENJE MIGRANATA

Galić za "Avaz": Vođa kriminalne grupe je pakistanski državljanin

Ovo je još jedna uspješna akcija Granične policije BiH, ujedno i jedna od najopsežnijih operacija, rekao Galić

Piše: N. Aj.

11.12.2020

Galić: Opsežna operacija. Arhiv

Pripadnici Granične policije BiH, pod nadzorom Tužilaštva BiH, a prema naredbi Suda BiH, su u okviru akcije kodnog naziva “Lipa” na području Bihaća, Velike Kladuše i Cazina obavili pretrese na 20 lokacija, koje koriste 23 osobe osumnjičene za više krivičnih djela.

Sumnjiče se za organizirani kriminal, organiziranje grupe ili udruživanje radi izvršenja krivičnih djela krijumčarenje migranata, nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih materija i pranje novca.

Kako je "Avaz" objavio, jedan od vođa kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem migranata je pakistanski državljanin.

I ovaj slučaj još jednom govori u prilog činjenici da je upravo Pakistan vjerovatno najproblematičnija država kada je u pitanju sigurnosni problem ilegalnih migranata u našoj zemlji, o čemu je “Avaz” u više navrata pisao.

- Ovo je još jedna uspješna akcija Granične policije BiH, ujedno i jedna od najopsežnijih operacija s ciljem identificiranja, otkrivanja i procesuiranja krijumčara ljudi i presijecanja organiziranih kriminalnih skupina - kazao je za “Avaz” Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

Krijuminčaranje migranta je veliki problem. Ilustracija

Dodao je da su još jednom pokazali izuzetnu ustrajnost i usredotočenost na razbijanje svakog oblika kriminala.

- Granična policija BiH će nastaviti provoditi aktivnosti borbe protiv kriminala i, kao i dosad, sve svoje snage će usmjeriti za zaštitu državne granice i sigurnost svih građana BiH. Granična policija je izradila i realizirala niz operativnih planova, te prema procjeni i analizi rizika preraspoređuje policijske službenike na dijelove granice gdje je najveći pritisak, a upravo je to na istočnom dijelu granice iz smjera Srbije i Crne Gore – rekao nam je Galić.

Naglasio je da je zahvalan pripadnicima Granične policije i Tužiteljstvu BiH na odličnoj saradnji tokom jedne od najvećih akcija u borbi protiv organiziranog kriminala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.