DONACIJA

Vrijedna pomoć Evropske unije, UKC Tuzla bogatiji za novi PCR aparat

Imamo i neku vrstu sigurnosti jer nećemo strahovati od kvara aparata koji smo do sada imali, rekao Jusufović

Piše: E. Sk.

10.12.2020

S uručenja: Vrijednost donacije je 164.000 KM. E. Skokić

Evropska unija je putem UNDP-a donirala Univerzitetsko–kliničkom centru Tuzla novi PCR aparat, te određenu količinu zaštitne medicinske opreme koja će biti distribuirana i u druge medicinske ustanove na području TK.

- Vrijednost donacije je 164.000 KM. No, sigurno da riječima ne možemo iskazati zahvalnost zbog donirane opreme. Od početka pandemije dobili smo donacije u iznosu od oko milion maraka – kaže Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

UKC Tuzla je do sada imao samo jedan PCR aparat, a s ovom donacijom imaju potpuno novu liniju za testiranje na COVID-19.

- Imamo i neku vrstu sigurnosti jer nećemo strahovati od kvara aparata koji smo do sada imali. Testova imamo za još 10-ak dana, ali očekujemo da Agencija za javne nabavke BiH, odnosno Ured za žalbe, riješe žalbu koja je pristigla i da nabavimo nove količine testova. Sigurno je da će svi pacijenti koji dođu na UKC Tuzla biti testirani – kaže Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla.

Donirana oprema je dio ukupne medicinske pomoći Evropske unije za BiH u borbi protiv COVID-19 pandemije, u vrijednosti od 7 miliona eura, koja se od marta 2020. godine isporučuje zdravstvenim ustanovama širom zemlje. Oprema je nabavljena u skladu sa standardima EU za javne nabavke kroz projekat koji provodi UNDP BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.