O PODIZANJU OPTUŽNICE

Brčić za "Avaz": Godinama su se samo deklarativno osuđivala okupljanja četnika

Ako dođe do potvrđivanja optužnice protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta, u šta iskreno vjerujem, to će biti veliki korak naprijed BiH ka ukidanju takvih udruženja na sličan način kako je to uradila Crna Gora, rekla je Brčić

Brčić: To će biti veliki korak naprijed BiH. Arhiv

Piše: A. Jamaković

10.12.2020

Ako dođe do potvrđivanja optužnice protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta, u šta iskreno vjerujem, to će biti veliki korak naprijed BiH ka ukidanju takvih udruženja na sličan način kako je to uradila Crna Gora.

To je za "Avaz“ kazala bivša ministrica pravde u uprave u Kantonu Sarajevu Lejla Brčić komentirajući podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv trojice pripadnika Ravnogorskog pokreta za širenje mržnje na okupljanju četnika u Višegradu prošle godine. 


- Godinama unazad imamo situaciju da svi deklarativno osuđujemo takve vrste okupljanja koje iznova izazivaju mržnju i strah, pogotovo kod povratnika u taj dio BiH. Problem je što niko od probosanskih snaga nije koristio pravna sredstva za zaštitu interesa niti krivične prijave što mislim da je tragično. Vlada KS je u martu prošle godine, u vrijeme takozvane šestorke, podnijela krivičnu prijavu, potom smo uputili i par urgencija jer se nije postupalo po prijavi – kazala je Brčić za „Avaz“.


Smatra da je podizanje optužnice korak naprijed u osuđivanju organizatora ovog okupljanja, ali i prema ukidanju udruženja koja u svom nazivu imaju riječ Ravnogorski ili Draža Mihailović.


- Odnosno, sve što podsjeća na četnički pokret u BiH. Dok sam bila ministrica pokrenula sam zahtjeve za zabranu rada tih udruženja. Dobili smo odgovore sudova da ne postoje formalni uslovi jer nije evidentirano krivično djelo – rekla nam je Brčić.


Podsjećamo da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Dušana Sladojević (63), zvanog Krvce i Čiča iz Ključa, Slavka Aleksića (64), zvanog Vojvoda, iz Bileće i Riste Lečića (57) iz Trebinja za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora  i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima.


Oni se terete da su 10. marta 2019. godine učestvovali na okupljanju u organizaciji "Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske" Višegrad, na trgu u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao "Draževina".


Terete se da su učestvovali u postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštali i pjevali pjesme koja u svom tekstu izražavaju prijetnju ili nasilje, čime su izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.