MINISTAR LUČIĆ ZA AVAZ

Mnogo je socijalne diskriminacije i to je razlog za brigu

Posebno su povećani izazovi koji se odnose na zadržavanje posla, obrazovanje i pristup zdravstvenim uslugama

Lučić: Brojni problemi za osobe s invaliditetom. Arhiv

Piše: Al. B.

11.12.2020

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić kaže da je BiH napravila određene pomake po pitanju poštivanja i unapređenja ljudskih prava, jer kontinuirano učestvuje u procesu EU integracija, IPA programiranja i različitim oblicima međunarodne saradnje te nastavlja izvršavati međunarodne obaveze.  


Negativne posljedice

- Ipak, COVID-19 epidemija ostavila je negativne posljedice na stanovništvo. Uočavamo mnogo slučajeva socijalne diskriminacije koji daju ozbiljan razlog za zabrinutost u BiH. Posebno su povećani izazovi koji se odnose na zadržavanje posla, obrazovanje i, što je ključno, na pristup zdravstvenim uslugama - kaže Lučić.

S poteškoćama se, navodi on, suočava romska populacija, jer romska djeca imaju nisku stopu upisa u srednje škole i na univerzitete. Usto, žene u BiH nemaju jednak pristup tržištu rada, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti i češće od muškaraca su žrtve nasilja, a povratnici imaju probleme u ostvarivanju prava na posao, socijalna davanja i zdravstvenu zaštitu. S mnoštvom problema i dalje se suočavaju osobe s invaliditetom.

Pomoć sigurnim kućama

- S ciljem osiguranja direktne podrške na promociji i zaštiti ljudskih prava, za ranjive grupe su tokom 2020. osigurana grant sredstva kao podrška Međureligijskom vijeću, organizaciji Crvenog križa, Jevrejskoj zajednici, a u toku je i realizacija grant sredstava od 2,4 miliona KM namijenjenih za promociju ljudskih prava, integraciju Roma, projekte nacionalnih manjina, porodice nestalih, osobe s invaliditetom, žrtve trgovine ljudima, te za podršku lokalnim zajednicama - ističe Lučić.

Iz projekta „Jačanje kapaciteta institucija za rješavanje rodno zasnovanog nasilja u BiH“, finansiranog od USAID-a, izdvojeno je 160.468 KM s ciljem osiguranja nesmetanog rada sigurnih kuća u uvjetima pandemije.  

- Osam sigurnih kuća uskoro će dobiti 100.000 KM za redovne troškove. Ministarstvo nastoji da probleme ranjivih grupa održi u fokusu te da veliki broj institucija inicira da kreiraju i realiziraju efikasnije programe podrške - kaže ministar Lučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.