MIŠLJENJA

Analitičari o raspravi u Kongresu SAD: BiH dobiva novu šansu!

SAD i NATO su previše uložili da bi mogli prepustiti Rusiji da dovodi u pitanje budućnost regiona, kaže Kožljak

Bajden: Prijatelj BiH. Arhiv

Piše: A. Bajramović

10.12.2020

Borba protiv korupcije i snažnije integracije ključne su preporuke predsjedniku SAD Džou Bajdenu (Joe Biden) za djelovanje na Balkanu. Nakon rasprave u Komitetu za vanjske poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD, novoj administraciji proslijeđeni su prijedlozi kako eliminirati prijetnje teritorijalnom integritetu BiH, ubrzati put ka EU, ojačati borbu protiv kriminala... 

Analitičari smatraju da BiH dobiva novu šansu, a hoće li ona biti prokockana, zavisi i od domaćih aktera. 

Unutrašnji problemi

Emina Muzaferija, vanjskopolitički analitičar i specijalista za sigurnost i konflikte iz Haga, kaže da rezultati američkih izbora predstavljaju važan trenutak za regiju.  

- Snažniji angažman SAD u BiH je realno očekivati. Nova administracija će, kroz osnaživanje NATO-a i saradnje s EU, istovremeno da pojača i svoje regionalno prisustvo. Povoljna vanjskopolitička klima neće sama po sebi biti garancija euroatlantskih integracija BiH, nego će zahtijevati jasne ciljeve napretka u borbi protiv korupcije, promicanja demokratskih vrijednosti i poštivanja ljudskih prava. Pred nama su četiri godine američkog liderstva, koje će biti svojevrsni test spremnosti BiH da promjeni status quo - kaže Muzaferija.

Muzaferija: Važan trenutak. Arhiv

Bivši šef Misije BiH pri NATO-u Alija Kožljak siguran je u podršku Bajdena, prijatelja BiH, ali je „pitanje koliko će mu to dozvoliti nagomilani unutrašnji problemi i strateška vanjskopolitička pitanja“. Intenzivirajući podršku NATO-u, SAD će automatski ubrzati i euroatlantske integracije BiH, smatra on. Svi napori SAD, dodaje, moraju imati partnera u BiH, a upiranje prstom u druge i traženje pomoći neće biti dovoljni.

Deblokiranje procesa

- Sagovornici iz BiH morat će imati potpuni kredibilitet i integritet, koje će demonstrirati potpunom posvećenošću progresu države i građana, a ne partijskim interesima. Očekujem da nova američka administracija stvori i povoljno međunarodno okruženje za deblokiranje procesa u BiH. SAD i NATO su previše uložili da bi mogli prepustiti Rusiji da dovodi u pitanje budućnost regiona. Srbiji i Hrvatskoj će se, također jasnije staviti do znanja da je miješanje u unutrašnje odnose nedopustivo - ističe Kožljak.  

Kožljak: Posvećenost progresu. Arhiv

Recept za stabilizaciju

Ekonomski analitičar Zlatko Hurtić kaže da je svima, osim EU, jasno da je nakon povlačenja SAD došlo do nazatka, pa i ugrožavanja Dejtonskog sporazuma i države BiH. On smatra da je partnerstvo Evropa - Amerika, uz djelovanje OHR-a, koje je ranije dalo rezultate, jer je do 2006. BiH bila ispred svih u regiji, oprobani recept za stabilizaciju BiH i njen napredak prema EU i NATO-u. Ipak, pribojava se otpora iz Evrope, jer bi pojedini birokrati sve to doživjeli kao vlastiti poraz. 

Hurtić: Evropske strukture. Arhiv

- Već se pojavljuju informacije da se pojedine evropske strukture, koje ovdje ne žele previše da se involviraju, kriju iza Rusije, dovodeći je u poziciju kao da ima pravo veta, a ona je samo jedna od članica PIC-a - ističe Hurtić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.