UNSKO-SANSKI KANTON

Borci nezadovoljni zbog neusvajanja zakona, traže smjenu ministra Zulića

Posebno nezadovoljstvo izraženo je zbog današnjeg neusvajanja dnevnog reda za redovnu sjednicu Skupšine USK, na kojoj je trebalo biti razmatrano usvajanje zakona

Nosioci najviših ratnih priznanja okupili se pred zgradom Kantonalne vlade. Fena

L. S. / Fena

10.12.2020

Dobitnici najvećih ratnih priznanja u Unsko-sanskom kantonu izrazili su nezadovoljstvo nedonošenjem zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica, zbog čega su zatražili smjenu kantonalnog ministra za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Ermina Zulića. 




Nisu prebačena sredstva

Tokom okupljanja pred zgradom Kantonalne vlade izrazili su negodovanje i neisplaćivanjem sredstava za ovogodišnje funkcioniranje i rad boračkih organizacija i udruženja.

- Više od godinu čekamo usvajanje zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica i vjerovatno smo jedini kanton koji ga trenutno nema. Također, resorno ministarstvo ove godine nijednom kantonalnom udruženju nije prebacilo finansijska sredstva za rad i funkcioniranje - kaže predsjednik Skupštine saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja USK Sead Hambašić.

Posebno nezadovoljstvo izraženo je zbog današnjeg neusvajanja dnevnog reda za redovnu sjednicu Skupšine USK, na kojoj je trebalo biti razmatrano usvajanje upravo zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica.

Razočaranje zbog neodržavanja sjednice Kantonalne skupštine, odnosno neusvajanja zakona o dopunskim pravima branilaca, izrazio je i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić.


Tri mjeseca bez sjednice

- Prvenstveno mi je žao što tri mjeseca nije bilo nijedne sjednice Skupštine, ali i zbog današnjeg neozbiljnog ponašanja. U saradnji s ovim ljudima donijeli smo nacrt zakona i željeli barem zadnja dva mjeseca u ovoj godini krenuti sa isplatama naknada, međutim kako to uraditi bez skupštinskih sjednica. Prijedlog zakona je vrlo dobar i potrudili smo se da ispoštujemo i neke moralne obaveze, odnosno da to ne budu samo egzistencijalne naknade - kazao je Ružnić.

On je danas i organizirao sastanak s predstavnicima Saveza dobitinika najvećih ratnih priznanja Unsko-sanskog kantona, kako bi se barem privremeno pokušala dogovoriti rješenja trenutne problematike boračke populacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.