UGOVOR O ZAJMU

Za integrisano upravljanje koridorom rijeka Save i Drine 30 miliona eura

Ministar Bevanda izrazio je zahvalnost Svjetskoj banci koja pruža podršku u konzultantskim poslovima i finansiranju projekata koji doprinose boljoj kvaliteti života građana BIH

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda. Arhiv

Piše: E. H.

10.12.2020

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa šefom Ureda Svjetske banke u BiH Emanuelom Salinasom ugovor o zajmu u vrijednosti 30 miliona eura namijenjenih za integrirano upravljanje koridora rijeka Save i Drine.

Međunarodna banka za obnovu i razvoj na taj način podržala je Program integriranog razvoja koridora rijeka Save i Drine koji će se provoditi u tri faze, a regionalnog je karaktera jer uz BiH obuhvata područje Crne Gore i Srbije. 

Ministar Bevanda naglasio je da je riječ o važnom i složenom projektu koji ima za cilj zaštitu okoliša, ali i zaštitu od poplava te unapređenja plovnog puta deminiranjem desne obale koridora rijeke Save, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

- Važnost tog projekta je i u regionalnoj saradnji koja nam je u ovom segmentu potrebna što smo najbolje vidjeli kada su bile poplave. Moramo se okrenuti zaštiti okoliša i ulaganjima u naše prirodne potencijale - istaknuo je ministar Bevanda.

Prema uvjetima iz Ugovora o zajmu sredstva u iznosu 30 miliona eura bit će alocirana na Republiku Srpsku uz rok otplate od 32 godine i sedam godina greis perioda.

Ministar Bevanda izrazio je zahvalnost Svjetskoj banci koja pruža podršku u konzultantskim poslovima i finansiranju projekata koji doprinose boljoj kvaliteti života građana BIH.

Ugovor je potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog epidemioloških mjera koje su poduzete u sprječavanju širenja pandemije koronavirusa Covid -19.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.