POSJETE

Nikšić u Mostaru: Izetbegović dalje srlja u izdaju i podjelu BiH

Nikad nećemo podržati ovo što oni najavljuju legitimno zastupanje ,poručio predsjednik SDP-a BiH

Nikšić u Mostaru. M.Smajkić

Piše: M.Sm.

10.12.2020

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH danas je zajedno sa gradonačelnikom Tuzle, Jasminom Imamovićem boravio u Mostaru u znak podrške kandidatima „Bh.bloka“ za predstojeće izbore u ovom gradu.

Uoči druženja s građanima u Fejićevoj ulici, Nikšić je u izjavi za medije kazao da građankama i građanima Mostara nude da krenu putevima koji su, kako je naveo, već dobrano utabali građani Tuzle, Gradačca, Gračanice, Maglaja, Ključa i Bosanske Krupe.

-Tu so mjesta gdje su SDP-ovi načelnici i gradonačelnici ponovo dobili mandat građana, a ponosni smo da je tim stopama krenulo Goražde i naša JablanicA- kazao je Nikšić.

Kazao je kako se nada da će i građani Mostara „između podjela na naše i njihove, izabrati svoje, izabrati Mostarke i Mostarce, jedinstveni Mostar, Mostar u kojem neće biti važno kako se ko zove i na kojoj obali živi, već kakve stvaramo uslove za zajednički život u kojem ćemo se svi osjećati dobrodošli i ravnopravni građani“.

-Zadovoljstvo mi je da „Bh blok“ ima podršku partija koje se ovdje nisu kandidovale, jer pokazali smo da, kada potisnemo svoje sujete ustranu, možemo pobijediti u sarajevskim opštinama i dobiti jednog Bogića Bogičevića za gradonačelnika Sarajeva i onda možemo pokazati kako BiH može funkcionisati kad se dogovaramo i kad ne igramo s figom u džepu-naveo je on.



Nikšić i Imamović u Mostaru. M.Smajkić

Upitan za komentar u vezi jučerašnjeg sastanka predsjednika SDA i HDZ BiH, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića sa američkim ambasadorom, Erikom Nelsonom (Eric) i šefom Delegacije EU, Johanom Satlerom (Johann Sattler), Nikšić je kazao da je SDP ne prihvata dio Sporazuma potpisanog u Mostaru, koji se odnosi na izmjene Izbornog zakona BiH.

-Možda je to zavaralo međunarodnu zajednicu, pa misle da se s nacionalnim poglavicama mogu dogovoriti za dalje. Želim vrlo jasno reći da njihov dogovor ne obavezuje SDP i nikad nećemo podržati ovo što oni najavljuju legitimno zastupanje i to moramo uvezati i sa izborima u Mostaru. Jer, kada pričate sa SDA, kažu svaki glas za SDP je glas za HDZ. Kada pričate sa HDZ, oni kažu da je svaki glas za SDP glas za SDA, a ustvari glas za „Bh. blok“ je glas za jedinstveni Mostar –rekao je Nikšić.

Poručio je da će SDP sve učiniti da se Mostar ne podijeli na dvoje, jer je to, kazao je, uvod za podjelu BiH na troje.

-I, upravo jučerašnji sastanak je nastavak onog što je najavio Dragan Čović kad su potpisivali Sporazum za Mostar da sredinom decembra idu razgovori za dalje, a svi znamo da je u tom Sporazumu potpisano legitimno predstavljanje naroda. Dakle, gospodin Izetbegović dalje srlja u izdaju BiH,u podjelu BiH i nas to ne obavezuje. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se tome suprotstavimo- zaključio je Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.