KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Tegeltija naredne sedmice podnosi ostavku na čelu VSTV-a

Tegeltija je ostavku podnio zbog nove afere u javnosti nazvane Potkivanje 2 i tiče se snimka navodnog razgovora s članicom VSTV a Miljanom Buhom

Milan Tegeltija. Arhiv

Piše: M. Aš. - D. H.

10.12.2020

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija najavio je da će sljedeće sedmice nakon sjednice VSTV-a podnijeti ostavku na ovu funkciju.

On je ovu odluku saopćio na konferenciji za medije u Banjoj Luci. 

Tegeltija je ostavku podnio zbog nove afere u javnosti nazvane Potkivanje 2 i tiče se snimka navodnog razgovora s članicom VSTV a Miljanom Buhom.


On je u svom obraćanju iznio svoje viđenje navodnih pritisaka koje je imao, povezujući sve s političkom pozadinom te je direktno optužio SDA da je radila aktivno na njegovom rušenju s ciljem da preuzme pravosuđe u BiH.
 

Tegeltija je najavio da će nakon njega sljedeći cilj biti rušenje glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić.

Naglasio je da mu je sigurnost ugrožena te da ga institucije države ne štite.

Poručio je i da nema povjerenje u VSTV.

Ostavka dolazi nakon pritiska članova VSTV-a, međunarodnih institucija i javnosti, a zbog nove afere "Potkivanje 2" čiji je akter upravo Tegeltija.

Podsjećamo, Tegeltija je snimljen kako s kolegicom iz VSTV-a Milijanom Buha dogovara imenovanje njene sestre Sanje Čegar na poziciju sutkinje Osnovnog suda u Banjoj Luci. Snimak je izazvao burne reakcije, posebno međunarodnih zvaničnika koji su poručili da Tegeltija treba podnijeti ostavku, da je integritet VSTV-a ugrožen i da zaslužuje profesinalnog predsjednika.  Tegeltija od samog početka tvrdi da je snimak montiran i da iza svega stoji OSA.

Podsjetimo da je Tegeltija  nakon posljednje sjednice VSTV-a, na kojoj su donesena tri zaključka, a jedan od njih je bio da razmotri mogućnost ostavke, najavio da će o tome razmisliti te da će odluku saopćiti ove sedmice, odnosno danas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.