OTKRIVAMO

RS ugrožava kredit MMF-a zbog prijenosa nadležnosti

Međunarodni monetarni fond zahtijeva jaču ulogu države u kontroli finansijskih tokova u BiH

MMF: Postavili uvjete bh. vlastima. Arhiv

Piše: E. Halimić

12.12.2020

Kako prolazi koja sjednica Fiskalnog vijeća BiH, čini se da je dogovor entiteta u vezi s novim aranžmanom s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) sve dalji.


Javne nabavke

Kako su nam potvrdili izvori iz Vijeća ministara BiH, posljednja sjednica Vijeća, održana u utorak, 8. decembra, umjesto približavanja stavova, donijela je nove probleme. 

Naime, predstavnici MMF-a još jednom su ponovili da je preduvjet za dobivanje skoro 1,5 milijardi KM kredita usvajanje drugog i trećeg energetskog paketa Evropske energetske zajednice, kao i usvajanje novog zakona o javnim nabavkama BiH.

Nastavak pregovora zakazan je za danas. Međutim, na posljednjoj sjednici predstavnici Republike Srpske insistirali su da RS „uguraju“ u novi sporazum s MMF-om, ali ovaj put odustali su od zahtjeva da i manji bh. entitet bude potpisnik sporazuma. Odustali su, također, i od povećanja iznosa sredstava za RS. Ipak, najveći kamen spoticanja trenutno je Agencija za osiguranje depozita BiH.

Predstavnici MMF-a insistiraju na snažnijoj ulozi ove agencije za bankarski sistem BiH. Osnovna zamjerka stručnjaka je finansijska komponenta ove agencije, koja je uvedena kao osiguranje, a nakon što su bankrotirale pojedine banke u RS. Budući da se Agencija finansira od banaka članica, zamjerka je i što bi, u slučaju neke krize, Federacija BiH svojim novcem spašavala banke u RS.

Zbog toga ekonomisti MMF-a zahtijevaju formiranje posebnog fonda stabilnosti pri ovoj agenciji. Međutim, taj zahtjev naišao je na buru negodovanja predstavnika RS, koji su tražili da ovo ne bude jedan od uvjeta, jer se radi o, kako su istakli, prenošenju nadležnosti s entiteta na nivo države.


Osnivanje fonda

Ali, predstavnici MMF-a prije potpisivanja novog aranžmana zahtijevaju i usvajanje budžeta na svim nivoima u BiH te rješavanje problema Komisije za vrijednosne papire FBiH, koja već skoro godinu ne radi, a zbog nepostojanja dogovora za imenovanje novih članova.

Platni promet

Predstavnici MMF-a, između ostalog, zahtijevaju da Centralna banka BiH (CBBiH) preuzme registar računa svih fizičkih lica, što je, kako ponovo smatraju u RS, prijenos nadležnosti na koji neće pristati. Istakli su da CBBiH nema zakonski osnov i nema nadležnosti da kontrolira platni promet u BiH te da je za to zadužena Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge RS. 

Za RS, osim prijenosa nadležnosti na CBBiH, sporan je i zahtjev koji se odnosi na certifikaciju potpisa, a koji podrazumijeva uspostavljanje jednog regulacionog tijela na nivou BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.