NEMA SJEDNICA

Šta se dešava s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Vanjska politika svela se na posjetu Mostaru, Živinicama, Kaknju...

Komšić, Dodik i Džaferović: Umjesto državnih, stranačke aktivnosti. Arhiv

Piše: M. Aščić

11.12.2020

Članovi Predsjedništva BiH nisu se sastali već skoro mjesec dana. Šefovi države, Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, posljednji put sjednicu Predsjedništva održali su 19.novembra.

Iako su na stoli brojni problemi, od migrantske krize, do pandemije koronavirusa, u Predsjedništvu je za sada mirno. Milorad Dodik vodi stranačku politiku, skoro svaki dan drži press konferencije, Komšić prima ambasadore, dok je Džaferović nakon povratka iz Pakistana, skoro pa propao u zemlju. 

Ni traga ni glasa od donedavnog Predsjedavajućeg i potpredsjednika SDA. Bakirov fikus, kako je nedavno dobio naziv, posljedni put se oglasio u javnost prije nekoliko dana i to, braneći lidera SDA Izetbegovića i najavivši da više nema namjeru da se kandidira za člana Predsjedništva.

Komšić, tu i tamo, putem stranke, dotakne se nezaobilazne teme, HDZ i Dragana Čovića. No problemi građana, vođenje vanjske politike, rješavanje migranske krize, na to su svi zaboravili. Osim Dodika, koji putuje u Beograd, ali kao lider SNSD-a, Komšić i Džaferović ne idu nigdje. Idu zapravo, ali u posjete lokalnim zajednicama. Vanjska politika tako se svela na posjetu Mostaru, Živinicama, Kaknju...

Nikada nije ratificiran ni Sporazum o readmisiji s Pakistanom, niti su pripremljeni drugi, Sporazumi, s ostalim državama, kako bi se državljani deportovali i vratili kućama. Ovo je još jedan ustvari bio samo izborni trik SDA s Džaferovićem i Selmom Cikotićem na čelu. Do tada, Tužilaštvo hapsi organizatore krijumčarenja migaranta, koji su nekim slučajem Pakistanci.

Dok se čeka da Predsjedništvo zasjeda, razmotri i donese odluke, situacija je sve gora. Možda se čeka Nova godina da zaboravimo na stare probleme.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.