REAKCIJE

Begović: Hadžikadić je održavao političke skupove po džamijama u SAD

Pitao bih ga pod kojim je okolnostima pokušao vršiti političku kampanju po američkim džematima u proteklom vremenu, kaže Begović

Mirsad Hadžikadić i Filip Mursel Begović. Arhiv

Fu. M.

11.12.2020

Nakon izjave lidera Platforme za progres Mirsada Hadžikadića u okviru kampanje za lokalne izbore u Mostaru i zloupotrebi vjerskih institucija, u kojoj je spomenut i magazin "Stav", na Facebooku reagirao je njegov glavni urednik Filip Mursel Begović.

- S obzirom na javne objede Mirsada Hadžikadića da se u Mostaru vršila politička propaganda u džamijama putem sedmičnika Stav, pozivam ga da u narednom broju Stava da intervju. Jedno od pitanja koje bi mu kao glavni urednik postavio svakako bi bilo i ono pod kojim je okolnostima pokušao vršiti političku kampanju po američkim džematima u proteklom vremenu - kaže Begović.

REAKCIJA GLAVNOG UREDNIKA “STAVA”: HADŽIKADIĆA POZIVAM DA MI DA INTERVJU I OBJASNI KAKO JE POKUŠAO VRŠITI POLITIČKU...

Objavljuje Filip Mursel BegovicPetak, 11. prosinca 2020.

REAKCIJA GLAVNOG UREDNIKA “STAVA”: HADŽIKADIĆA POZIVAM DA MI DA INTERVJU I OBJASNI KAKO JE POKUŠAO VRŠITI POLITIČKU...

Objavljuje Filip Mursel BegovicPetak, 11. prosinca 2020.

Otkako je formirao svoju stranku Mirsad Hadžikadić održao je niz političkih nastupa u objektima Islamske zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama obećavajući organizatorima da će to biti profesorska i nepolitička predavanja, kazao je Hadžikadić.

- Ti su se skupovi, navodna predavanja, pretvarala u političke govore nakon kojih su prisutnima dijeljeni leci, odnosno pamfleti Plaforme za progres. Mene zanima čini li to Mirsada Hadžikadića licemjerom po građanskim i sekularnim mjerilima? Nadalje, čini li ga to munafikom prema odredbama časnog islama dok u haremu mostarske džamije obezvrjeđuje jedan medijski doprinos patriotskim snagama koji žele evropski Mostar? Također, hutba poštovanog muftije Dedovića čitala se u svim mostarskim džamijama, a u njoj je muftija eksplicitno pozvao da se “glasa po savjesti”, a ne za bilo koju koaliciju ili stranku", kaže on.

Uostalom, istu je poruku poslao u tematskom broju "Stava" koji Hadžikadić javno proziva ili optužuje, dodaje on, uz muftiju u "Stavu" su intervje, izjave i kolumne dali desetine drugih Mostaraca, uglednih i priznatih izvrsnika iz kulturnog, vjerskog, privrednog, sportskog i političkog života grada na Neretvi.

Također, ovom prilikom volio bih istaknuti da je u jednom od tekstova u 'Stavu' analitički utvrđeno da Mirsad Hadžikadić ne može ostvariti rezultat koji bi doveo do osvajanja vijećničkih mandata u Mostaru, pa da se time glasovi za njegovu stranku mogu odmah baciti niz Neretvu, od njih niko neće imati koristi, ali će biti nanesena šteta probosanskim strankama okupljenih oko Koalicije za Mostar 2020 i Bh. bloka Mostar. Nadalje, ustvrdili smo, ovaj put s gledišta morala, da bi patriotski čin Mirsada Hadžikadića bio da ne otežava poziciju Bošnjaka u Mostaru, da ne otežava poziciju liste Koalicije za Mostar 2020. i listu BH bloka koji imaju šanse. Njegov odgovor 'Stavu' je očito došao i srazmjeran je količini patriotizma koji njeguje - zaključio je Filip Mursel Begović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.