PUFBIH

Povećan broj inspekcijskih nadzora, izdati prekršajni nalozi u iznosu od 43.970 KM

U periodu od marta do kraja novembra izvršena su 21.382 inspekcijska nadzora

Smanjen broj uočenih prekršaja. AVAZ

A. Č. / Fena

12.12.2020

Shodno negativnoj epidemiološkoj slici u Federaciji BiH, a postupajući po važećim naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i preporukama Zavoda za javno zdravstvo, federalni inspektori nastavljaju kontinuirano vršenje pojačanih inspekcijskih nadzora kao podršku svim nadležnim kantonalnim inspekcijama, naročito u kontroli provođenja mjera na mjestima okupljanja većeg broja ljudi - ugostiteljskim objektima u zatvorenom i na otvorenom, tržnim centrima, većim trgovinama i prodajnim mjestima, kozmetičkim i frizerskim salonima, administrativnim prostorima, zdravstvenim ustanovama, vozilima javnih prijevoznih preduzeća...

U novembru su federalni inspektori u kontroli poštivanja epidemioloških mjera izvršili 317 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih su evidentirali 26 slučajeva grubog kršenja epidemioloških mjera, a za koje će biti izdati prekršajni nalozi s finansijskim teretom od 43.970 KM, te izrekli 28 rješenja o otklanjanju nedostataka, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH (PUFBiH).

Kako se navodi, od početka vršenja pojačanih nadzora nad poštivanjem epidemioloških mjera, federalni inspektori su izvršili ukupno 1.524 inspekcijska nadzora, kojom prilikom su utvrdili 133 prekršaja s finansijskim teretom od 230.880 KM . 

U periodu od marta do kraja novembra, prema podacima koje su dostavile kantonalne inspekcije, zajedno s interventnim nadzorima federalnih inspektora, izvršena su 21.382 inspekcijska nadzora, doneseno 2.845 rješenja o otklanjanju nedostataka, te izrečena 954 prekršajna naloga s finansijskim teretom od 1.565.695 KM. Osim toga, izrečena je 21 mjera o zabrani rada. 

Prema trenutno raspoloživim i nepotpunim podacima, u novembru je u FBiH izvršeno ukupno 2.405 inspekcijskih nadzora nad poštivanjem epidemioloških mjera, doneseno 405 rješenja o otklanjanju nedostataka, te izrečeno 128 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 205.570,00 KM. 

U odnosu na oktobar, bilježi se povećan broj izvršenih nadzora (za 199 ili 9,02 posto), te smanjen broj uočenih prekršaja (za 66 ili 33 posto).

Riječ je o podacima i rezultatima sinhronizovanog djelovanja inspekcijskih organa u Federaciji BiH, dok konkretnim i pojedinačnim podacima na području pojedinih kantona isključivo raspolažu i obavještavaju javnost nadležni kantonalni inspekcijski organi, navodi se u saopćenju.

Iz PUFBiH još jednom apeluju i mole sve privredne subjekte i građane FBiH da poštuju propisane mjere i doprinesu stabilizaciji epidemiološke situacije i normalizaciji stanja u Federaciji BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.