25. GODINA DEJTONA

Stoltenberg: Kompromis je možda težak, ali je važan da građani BiH žive kako zaslužuju

Nastavit ćemo pomagati BiH, ali budućnost je u vašim rukama, poručio generalni sekretar NATO-a

Stoltenberg. SCREENSHOT

A. V.

12.12.2020

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na 25. godišnjicu od potpisivanja Dejtona naglasio je da je upravo prisustvo NATO trupa imalo ključnu ulogu kako bi se zaraćene strane dovele za pregovarački sto. 

NATO snage su, kako kaže, nadgledale njegovo provođenje te su ostali prisutni sve od tada kako bi pomogli da se na Zapadnom Balkanu održe mir i stabilnost.

Pomogli smo vlastima BiH da provedu reformu svojih sigurnosnih institucija. Jedno od najznačajnijih podtignuća bila je uspostava zajedničkih Oružanih snaga. Kraj rata dočekan je sa preko 400.000 vojnika, nepomirljivo podijeljenih između tri vojske. Danas je to jedinstvena profesionalna vojska od oko 10.000 vojnika i 5.000 rezervnih pripadnika pod zajedničkim zapovjedništvom - naveo je Stoltenberg. 

Dalje je istakao da sada BiH i sama doprinosi sigurnosti u svijetu te da njene snage učestvuju u misiji NATO-a u Afganistanu.

To je zaista izuzetno postignuće. To pokazuje šta je moguće kada se teška pitanja rješavaju odlučno i u duhu konsenzusa. Ali 25 godina kasnije, još uvijek ima puno toga da se radi. Ne smijemo i ne možemo da se vraćamo u prošlost. Kompromis može biti težak, ali je suštinski važan ako se želi postići da građani ove zemlje žive kako zaslužuju. NATO će nastaviti pomagati BiH, ali budućnost je u vašim rukama. Uz jedinstvo, odlučnost i kompromis moguće je postići velike stvari. Četvrtina vijeka je od Dejtona i vrijeme je za ponovno opredijeljenje za mir, reformu i prosperitetnu budućnost za sve - dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.