FELJTON

Islamska zajednica u BiH odigrala ključnu ulogu u sprečavanju radikalizacije

Ef. Cerić još 1993. izdao važnu fetvu o poštivanju hanefijskog mezheba

Cerić: Ograničiti strani utjecaj. Arhiv

Piše: E. Halimić

13.12.2020

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je odigrala ključnu ulogu u ograničavanju stranih utjecaja i prevenciji vjerske radikalizacije u državi, navodi se u izvještaju ugledne, nestranačke i nevladine organizacije sa sjedištem u Bratislavi GLOBSEC, a u vezi s djelovanjem organizacije „Muslimansko bratstvo“ u nekoliko država regije.  

- Još 1993. godine tadašnji reisu-l-ulema IZBiH Mustafa ef. Cerić izdao je obavezujuću fetvu o poštivanju hanefijskog mezheba u vjerskim praksama u BiH. To je bio način da IZ ograniči utjecaj stranih igrača osiguravajući tako da prakticiranje islama ostane u granicama tradicije – istaknuto je, između ostalog, u opsežnom izvještaju.


Sporni kontakti

Istraživači zaključuju da je uloga IZBiH, uprkos određenim slučajevima susreta i kontakata s pojedincima i grupama koje se povezuju s „Muslimanskim bratstvom“, imala izuzetno važnu i pozitivnu ulogu.  

- Muslimane u BiH mnogi smatraju, zbog različitih stranih utjecaja, drugih faktora poput povratnika sa stranih ratišta u Siriji, ranjivim na radikalizaciju i ekstremizam. Ali, eksperti s kojima smo razgovarali potvrđuju da se često radi o pretjeranom naglašavanju – rečeno je u izvještaju.

Veze koje je upravo Cerić, kako se detaljno izvještava, imao s organizacijama koje su povezane sa „Muslimanskim bratstvom“, organizacijom koja je nastala u Egiptu i koja je prije zabrane djelovala kao politička stranka u toj državi, pripisuju se njegovim širokim vezama i ambicijama da postane svojevrsni evropski muftija.

- Više su to bili pokušaji ef. Cerića da postigne lične ciljeve nego da promovira politički islam – zaključeno je u istraživanju.


Veze s Turskom

Također, GLOBSEC opširno opisuje strane utjecaje na vjersko buđenje u BiH, spominjući kako iranske pokušaje tako i selefijske struje, smatrajući da je Islamska zajednica u BiH zadržala autonomnost u takvim okolnostima. Eksperti ove organizacije posebno spominju posljednja dešavanja i povezivanje Turske sa ne samo pojedincima nego i ideologijom „Muslimanskog bratstva“.  

- Utjecaj međusobnog djelovanja predsjednika Erdoana i članova „Muslimanskog bratstva“ koji žive kao izbjeglice u Turskoj zajedno s COVID-19 povezanim aktivnostima nevladinih organizacija je još nejasan i ostaje za analizu. Ali, s obzirom na ove okolnosti, ne bi trebalo biti iznenađujuće ako u budućnosti vidimo nešto više saradničkog stranog angažmana u dijelovima svijeta koje bi pogodovalo ovoj organizaciji – zaključuje se. (Kraj)

Čelnik organizacije utjecajni američki ambasador

GLOBSEC je organizacija sa sjedištem u Bratislavi, a na njenom čelu je Mark Valas (Wallace), utjecajni američki ambasador i političar. Valas je bio blizak saradnik bivšeg američkog predsjednika Džordža Buša, te više predsjedničkih kandidata, a obavljao je funkciju ambasadora u Ujedinjenim narodima te više važnih funkcija u sigurnosnom sektoru.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.