GODIŠNJICA

Na današnji dan potpisan je Dejtonski mirovni sporazum

Ovo nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U ovakvoj situaciji kao što jeste, i ovakvom svijetu kakav je, bolji mir i nije mogao biti postignut, kazao je tada Alija Izetbegović

Sporazum potpisan u Parizu 1995. godine. Arhiv

Piše: G. M.

14.12.2020

Na današnji dan, 14. decembra 1995. godine u Parizu je potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

Mirovni sporazum za Bosnu i Hercegovinu, parafiran je ranije, 21. novembra 1995. godine u Dejtonu, u američkoj državi Ohaju, poslije trosedmičnih pregovora.

U Elizejskoj palati u Parizu sporazum su potpisali predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik Srbije Slobodan Miloševiću, u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera (Warren Christopher).

- Ovo nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U ovakvoj situaciji kao što jeste, i ovakvom svijetu kakav je, bolji mir i nije mogao biti postignut - kazao je Alija Izetbegović nakon ceremonije potpisivanja Dejtonskog sporazuma u Parizu.

Danas, 25. godina kasnije, generalna je ocjena da je ovaj sporazum donio prijeko potrebni mir, ali da ustavno uređenje BiH ne omogućava normalno funkcioniranje i punu integraciju u savremene tokove.

Stoga su sve češći pozivi za reformu Ustava BiH, koji je dio Dejtonskog sporazuma. Takve preporuke date su na nedavnom saslušanju u Kongresu SAD budućnoj američkoj administraciji koju će predvoditi Džo Bajden (Joe Biden).

Osim toga, takve poruke su uputili brojni međunarodni zvaničnici na svečanosti koja je ove sedmice organizirana u sarajevskoj Vijećnici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.