GODIŠNJICA

Trnka: Dejton je donio mir, ali ga je potrebno dograditi

To nije krov, nego temelj da se ide naprijed

Trnka: Izborni zakon ide kasnije. Agencije

Piše: M. Aščić

14.12.2020

Na današnji dan, 14. decembra 1995., u Parizu je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, kojim je, prema dogovoru 21. novembra iste godine u Dejtonu (SAD), i zvanično prekinut četverogodišnji rat u Bosni i Hercegovini.

Stalo razaranje

Glavni akteri mirovnih pregovora bili su i potpisnici Dejtonskog sporazuma – predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i srbijanski predsjednik Slobodan Milošević.

Oni su prije 25 godina u Jelisejskoj palači u Parizu potpisali dokument kojim su okončani skoro četverogodišnje krvoproliće i razaranje u BiH te stvorio prostor za dugotrajan i zahtjevan proces obnove i pomirenja.

Sporazum potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palači. Arhiv

Popisivanju su prisustvovali i tadašnji glavni posrednik SAD Ričard Holbruk (Richard Holbrooke), tvorac Dejtonskog sporazuma, i general Vesli Klark (Wesley Clark).

Sporazum je mjesec ranije parafiran u vojnoj zračnoj bazi „Rajt-Peterson“ u američkom gradiću Dejtonu, nakon trosedmičnih pregovora čelnika BiH, Srbije i Hrvatske.

Pravni ekspert bh. delegacije u Dejtonu Kasim Trnka rekao je jučer za “Avaz” da je zanimljivo kakve su reakcije zvaničnika povodom 25. godišnjice.

- Tu se zapaža jedna dominantna činjenica, a to je da je Dejton donio mir, ali da to nije krov, nego temelj da se ide naprijed. Većina učesnika obilježavanja godišnjice, počevši od Bila Klintona pa dalje, podržali su tu tezu. Jedino, koliko smo vidjeli, ambasador Rusije u BiH je rekao da je Dejton dobar i tu ništa ne treba dirati – kaže Trnka.

Provesti presude

S obzirom na to da se većina naših lidera izjasnila da želi voditi BiH u Evropsku uniju, Trnka kaže kako je onda logično da se provedu presude, od Sejdića i Fincija pa sada do Pudarića.  

- Osim toga, EU daje potpuno jasne odrednice u kojem pravcu moraju ići ustavne promjene. Tek poslije toga graditi Izborni zakon i druge odnose u BiH. Mislim da u svim komentarima prevladava potreba dograđivanja Dejtona, kretanja ka briselskoj fazi – ističe Trnka.

Palmerova poruka

Specijalni izaslanik američkog Stejt departmenta za Balkan i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer (Matthew Palmer) obratio se videoporukom povodom 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma. 

- Dok obilježavamo ovu prekretnicu, Sjedinjene Države se najviše fokusiraju na budućnost Bosne i Hercegovine u narednih 25 godina - naveo je Palmer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.